Броени месеци до новото преброяване на населението на България. Над

...
Броени месеци до новото преброяване на населението на България. Над
Коментари Харесай

Търсят 23 000 души за преброяването на населението

Броени месеци до новото броене на популацията на България. Над 23 000 преброители и 6 000 контрольори ще са нужни за огромното проучване.  То ще стартира при започване на 2021 година, а набирането на претендент - преброители към този момент стартира.

Преброяването ще се прави по два метода - с анкета, която ще попълняме дружно с преброителите, или можем и сами да се преброим електронно. В тази обстановка ще получим неповторим код, който след това да предадем. Кандидатстването за преброители стартира от 15 септември и ще продължи до края на октомври. Основните условия - навършено пълноправие, най-малко приблизително обучение, без престъпно минало.

Преброяването на популацията се прави на всеки 10 години. Извън общите условия преброителите ще би трябвало и да са задоволително смели, с цел да обикалят разнообразни адреси и фамилии в обстановката на ковид.

За да бъде утвърден преброителят, би трябвало да дава отговор на няколко условия.

„ Като спомагателни аршин са посочени комуникативност, опция за сортиране на информация ”, изясни Ваня Иванова, секретар на община Казанлък.

А какъв брой пари ще съумеят да  изкарат, зависи от свършената работа.

„ За всеки преброен обект преброителят ще получава сума. Например за постройка - 70 стотинки, за жилище - 1 лева, за лице – 2,50 лв.. За всеки събран код – 80 ”, изясни ст. Магдалена Костова, шеф на дирекция „ Демографска и обществена статистика ”, Национален статистически институт.

Всички преброители ще имат защитни средства против вируса.

„ Нека хората да се възползват от електронното броене, защото това ще понижи доста контакта. Те единствено ще би трябвало да дадат на преброителя въпросния код, без да им задава въпроси ”, изясни Магдалена Костова.

А тези, които няма да могат да се преброят електронно, ще би трябвало да стоят на нужното разстояние от преброителите, които са задължени да носят маска и ръкавици. Да се взе участие обаче е значимо.

„ Този брой е значим за всички политики и разпределение на фондове за по-нататък, защото тези хора са обект на всички тези административни ограничения, помощи и фондове за водоснабдяване, канализационна мрежа ”, изясни Магдалена Костова.

Преброяването е наложително. Ако откажете да участвате, санкцията е 160 лева Електронното броене ще се организира от 22 до 31 януари, а  анкети ще попълняме 1 до 15 февруари
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР