Броени дни, след като стана ясно, че Джебчии“ на японеца

Броени дни, след като стана ясно, че Джебчии“ на японеца ...

Втори претендент за 91-ите оскари на София Филм Фест.


Броени дни, след като стана ясно, че „Джебчии“ на японеца Хирокадзу Корееда ще изгрее на голям екран у нас в рамките на София Филм Фест, българският форум добави в програмата си и друг основен претендент за чуждоезичния „Оскар“ през февруари.

„Капернаум“ е четвърти режисьорски проект на ливанката Надин Лабаки. Той бе номиниран за „Златен глобус“, където загуби от „Рома“. За сметка на това си тръгна с наградата на журито от последното издание на фестивала в Кан (там голямото отличие отиде при „Джебчии“ - б.а.).

„Капернаум“ проследява събитията в живота на 12-годишния Зейн, който живее заедно с деветте си братя и сестри в бедно ливанско семейство. Като отправна точка на сюжета служи решението на момчето да осъди родителите си за „липса на любов“. Той е категоричен, че са виновни за това, че са го дарили с живот, въпреки че са наясно, че не могат да се грижат за него.

Чрез драматичната история на Зейн и неговата битка за справедливост Надин Лабаки, която е и сценарист на „Капернаум”, насочва вниманието към живота и съдбата на хората в най-бедните  квартали на Ливан, като поставя фокус върху уязвимия свят на децата там. Филмът действа като платформа за всички, които живеят без основните човешки права за образование, здраве и любов. Неслучайно Лабаки и кастинг-директора на филма Дженифър Хадад избират за ролите непрофесионалисти със съдби, близки до тези на героите.

Тази година София Филм Фест ще се проведе между 7 и 17 март.

Източник: novinite.bg