Броени дни, след като стана ясно, че Джебчии“ на японеца

...
Броени дни, след като стана ясно, че Джебчии“ на японеца
Коментари Харесай

Втори претендент за 91-ите оскари на София Филм Фест

Броени дни, откакто стана ясно, че „ Джебчии “ на японеца Хирокадзу Корееда ще изгрее на огромен екран у нас в границите на София Филм Фест, българският конгрес добави в програмата си и различен главен кандидат за чуждоезичния „ Оскар “ през февруари.

„ Капернаум “ е четвърти режисьорски план на ливанката Надин Лабаки. Той бе номиниран за „ Златен глобус “, където загуби от „ Рома “. За сметка на това си потегли с премията на журито от последното издание на фестивала в Кан (там огромното отличие отиде при „ Джебчии “ - б.а.).

„ Капернаум “ наблюдава събитията в живота на 12-годишния Зейн, който живее дружно с деветте си братя и сестри в оскъдно ливанско семейство. Като насочна точка на сюжета служи решението на момчето да осъди родителите си за „ липса на обич “. Той е безапелационен, че са отговорни за това, че са го дарили с живот, макар че са наясно, че не могат да се грижат за него.

Чрез трагичната история на Зейн и неговата борба за правдивост Надин Лабаки, която е и сценарист на „ Капернаум ”, насочва вниманието към живота и ориста на хората в най-бедните  квартали на Ливан, като слага фокус върху уязвимия свят на децата там. Филмът работи като платформа за всички, които живеят без главните човешки права за обучение, здраве и обич. Неслучайно Лабаки и кастинг-директора на кино лентата Дженифър Хадад избират за функциите непрофесионалисти със ориси, близки до тези на героите.

Тази година София Филм Фест ще се организира сред 7 и 17 март.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР