Броени дни след като наградите в Кан бяха раздадени, стана

...
Броени дни след като наградите в Кан бяха раздадени, стана
Коментари Харесай

"Бенедета" и още филми от Кан гледаме наесен в "Синелибри"

Броени дни откакто премиите в Кан бяха раздадени, стана ясно, че част от кандидатите за  " Златна палма " ще се срещнат и с българските фенове. Това ще се случи на фестивала " Синелибри " наесен - единственият по рода си (не само) у нас, в чиято стратегия попадат само филми, стъпили върху литературна основа. Предстоящото седмо издание ще се състои от 9 до 31 октомври в София и още седем града. 

" За нас беше приятна изненада фактът, че близо 70% от филмите, включени в главната селекция, са основани въз основа на литературни творби - явен знак, че в спешни интервали изкуството се обръща към наличието и неговото качество ", пишат уредниците на " Синелибри " за 74-ото издание на фестивала в Кан, което поради пандемията се състоя цели 26 месеца след предходната кино фиеста от май 2019-а.

Сред филмовите продукции, контрактувани за разпространяване на Лазурния бряг, е " Карай колата ми " - награденият за най-хубав сюжет филм на Рюсуке Хамагучи по роман на Харуки Мураками. С интерес е предстояща и провокативната биографична драма " Бенедета "  на режисьора Пол Верховен, акомодация по книгата на Джудит Браун „ Неприлични дейности: животът на монахиня лесбийка в ренесансова Италия “. Режисьорът на „ Тя “, „ Черната книга “ и „ Първичен инстинкт “ не изневерява на инстинкта си да обърква рецензията и да скандализира необятната аудитория.

Драматичната комедия на Нани Морети " Три етажа " по бестселъра на Ешкол Нево също е в програмата на идния " Синелибри ". Романът на израелския публицист е преведен и прочут на българските читатели, а трите етажа от заглавието кореспондират с три независими изповеди - метафора на главните стадии в теорията за личностното развиване на Зигмунд Фройд.

" Историята на жена ми " на унгарската режисьорка Илдико Енеди ( " Златна мечка " и номинация " Оскар " за предходния й филм " За тялото и душата " ) е адаптация на едноименния разказ на Милан Фющ. И тази година " Синелибри " няма да мине без филм на извънредно продуктивния Франсоа Озон - " Всичко мина добре ", с присъединяване на Софи Марсо, Шарлот Рамплинг и Хана Шигула. В арткината у нас към момента текат прожекции на предходния му филм " Лято 85 ". " Между два свята " на известния френски публицист, киносценарист и режисьор Еманюел Карер – с Жулиет Бинош в основната роля, добавя Канската стратегия на фестивала.

От " Синелибри " дават обещание есенните министър председатели да бъдат съпроводени от гостувания на редица светила от европейската кино и литературна сцена. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР