Броени дни след британските парламентарни избори, на които Консервативната партия

...
Броени дни след британските парламентарни избори, на които Консервативната партия
Коментари Харесай

Може ли Шотландия да стане следващата Каталуния?

Броени дни след английските парламентарни избори, на които Консервативната партия на премиера Борис Джонсън завоюва безусловно болшинство в Народното събрание, на север назрява проблем. В Шотландия изборите бяха извоювани от Шотландската национална партия, левоцентристка политическа мощ, която не желае да има нищо общо с множеството политики на консерваторите и минимум - с Брекзит, написа журналистът Ишан Тарур за в. " Вашингтон пост ", представен от Българска телеграфна агенция.

Въпреки апелите на Джонсън за единение в Обединеното кралство, лидерката на шотландските националисти Никола Стърджън съобщи още един път, че партията й желае нов референдум за независимостта на Шотландия. Позицията на Джонсън е, че няма да допусне сходен референдум.

Налице са всички предпоставки за конституционно опълчване. Правят се паралели сред Шотландия и испанската самостоятелна област Каталуния, чиито районни управляващи през 2017 година проведоха референдум за самостоятелност, разгласен от Мадрид за противозаконен, акцентира Тарур.

Каталунските сепаратисти в продължение на години настояват, че желаят от Мадрид това, което Шотландия получи от Уестминстър през 2014 година: правото да произведат легален референдум. Никола Стърджън не желае да подхваща дейности, които могат да доведат до подиуми, сходни на хаоса в Каталуния от 2017 година, само че е уверена, че Шотландия има право на нов референдум, обобщава Ишан Тарур.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР