Броени дни преди вота, към 9 ноември, Екзакта определя ГЕРБ

...
Броени дни преди вота, към 9 ноември, Екзакта определя ГЕРБ
Коментари Харесай

Екзакта: Плавно разширяване на подкрепата за ГЕРБ, минимална разлика между ПП и БСП

Броени дни преди вота, към 9 ноември, Екзакта дефинира ГЕРБ като първа политическа мощ с 24% от гласовете и оборване на второто място сред Политическа партия и Българска социалистическа партия, като разликата сред тях е от 0.7% към 9 ноември. Кандидат-президентската двойка Румен Радев/Илияна Йотова получава 48,0%, а Атанас Герджиков /Невяна Митева-Матеева -27,9%/, сочи най-новото проучване на социологическата организация.

Екзакта записва стесняване на дяловете на твърдо решилите да гласоподават гласоподаватели.Техните дялове се връщат до равнищата, които бяха регистрирани при започване на акцията. Подобни промени в навечерието на вота несъмнено отразяват особеностите на акцията от последните седмици - говорене близо до политическа нервност, опетняване на политическия конкурент с всевъзможни средства, липса на спор сред водещи политици по тематики от първокачествен интерес за хората.

Настоящото национално проучване на Екзакта Рисърч Груп е извършено в интервала от 6 до 9 ноември 2021 година измежду 1025 пълнолетни български жители в 91 обитаеми места. Работено е със стратифицирана двустепенна извадка с квота по съществени социално-демографски признаци, която възпроизвежда структурата на популацията по местоживеене, пол и възраст. Методиката на регистрация е директно полустандартизирано " face to face " изявление. Максималната неточност при 50%-вите дялове е +/- 3%.

Изследването е финансирано със лични средства на " Екзакта Рисърч Груп ". То е извършено на територията на България и данните не включват информация за вота на гласоподавателите от чужбина.

Събитията в последно време пораждат подозрения в част от гласоподавателите по отношение на честността на вота. Ако при започване на ноември 49% от българите имаха вяра, че изборите ще бъдат почтени, то към 9 ноември този дял се свива до 43%. Убедени в честността на вота са най-често гласоподавателите на Българска социалистическа партия - 77% от тях, а минимум имат вяра в честността на вота гласоподавателите на ГЕРБ - 18% от тях. Сред политически апатичните българи пораства недоверието към честността на вота.

Избирателна интензивност

Декларативната подготвеност да се гласоподава за двата вота на 14 ноември е в границите на 47% до 48%. Твърдо решилите да гласоподават, само че към момента колебаещи се за кого да дадат гласа си, както за президент, по този начин и за парламент, не понижават през последните седмици. Техният дял остава в границите на 8% - 9% от твърдо решилите да гласоподават. Това несъмнено привнася детайл на неопределеност до деня на вота, тъй като става дума за стимулирани да гласоподават гласоподаватели, които ще решат кого да поддържат в последния вероятен миг.

В съпоставяне с проучването на Екзакта от началото на акцията (към 14 октомври), в настоящето проучване записваме по-ниска декларативна интензивност измежду младите на възраст до 30 години. Младите българи заявяват малко по-висок интерес към парламентарния избор, спрямо президентския.

От актуалното проучване е видно, че твърдо решилите да гласоподават за президент са по-често навъзраст над 40 години, висшисти и хора, живеещи в обитаемоте места отвън столицата.

Сред твърдо решилите да гласоподават и избиралите кого да поддържат на парламентарния избор, има по-често висшисти, поданици на градовете регионални центрове и хора на възраст над 30 години.

В актуалното проучване записваме по какъв начин в крайната фаза на акцията се трансформира мобилизацията на партийните електорати. С най-твърди и мобилизирани ядра до деня на вота остават Българска социалистическа партия, ГЕРБ и Движение за права и свободи, а към високи равнища на готовност в края на акцията се доближават електоратите на Има Такъв Народ, и на ИБГНИ. Очакваме до самия ден на вота да протича готовност както на гласоподавателите на Политическа партия, по този начин и на тези на Демократична България.

Президентските избори у нас са мажоритарни и постоянно се дават като азбучен образец за какво е значим тъкмо този метод за избор на хората, които да упражняват властта в страната.

И финалът на настоящето издание на президентските избори потвърди, че водещите претенденти за държавен глава в мандата от 2022 до 2027 година в действителност се състезават мажоритарно.

Вотът за парламент

Пет дни преди вота за парламент, ГЕРБ резервира позицията си на първа политическа мощ с 24% от гласовете на твърдо решилите да гласоподават и избралите кого да поддържат. Изследванията на Екзакта от началото на акцията записват гладко разширение на електоралната поддръжка за ГЕРБ.

 Снимка: Екзакта

Оспорвана остава борбата за второто място сред Политическа партия и Българска социалистическа партия. Избирателите на Българска социалистическа партия са свръх мобилизирани, само че с непрогнозируем % присъединяване във вота поради вълната на КОВИД сега. Остава в действие и въпросът каква част от електората си ще съумеят да активизират Политическа партия. Към 9 ноември преднината на Политическа партия пред Българска социалистическа партия е минимална - от 0.7%. Електоралната поддръжка за Политическа партия е 16,2%, а тази за Българска социалистическа партия - 15,5%. И двете обединения леко повишават електоралната си тежест през последната седмица на акцията, демонстрират данните на Екзакта. Това прави сложен отговорът на въпроса - кой сигурно ще е втори и кой-трети. Четвърти са Има Такъв Народ с електорална тежест от 11,5% и с висока готовност на електората. Като съпоставяме сегашните данни на Екзакта с данните ни от началото на акцията, позволяваме опцията да има прикрит избор за Има Такъв Народ, поради метода по който беше разположена и коментирана тази групировка през последните месеци. Пети са Движение за права и свободи с електорален дял от 9,9%, а шести Демократична България - с 9,6%.

В последните дни на акцията, ИБГНИ втвърдяват електората си и, което е по-важно -ограничават " приключването " му към други партии. Това сега е единствената по-малка групировка, която " стъпва " на 4%-овата преграда.

Вотът за президент

Сред твърдо решилите да гласоподават за президент и избралите кого да поддържат, кандидат-президентската двойка Румен Радев/Илияна Йотова получава 48,0%, а Атанас Герджиков /Невяна Митева-Матеева -27,9%. В последните дни на акцията следим прочут растеж на поддръжката за кандидатурата на проф. Герджиков. Трети са Мустафа Карадайъ и Искра Михайлова с 9,0%, а четвърти -. Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе с 6,8%. Кандидат-президентската двойка на Възраждане Костадин Костадинов и Е.Гунчева получава 2,4%, а тази на Вътрешна македонска революционна организация - Милен Михов и Мария Цветкова - 2,3%.

0,4% показват, че ще гласоподават с " Не поддържам никого ", а общо 3,2% показват, че ще гласоподават задруги претенденти.

Румен Радев и Илияна Йотова получават цялостна поддръжка от гласоподавателите на Българска социалистическа партия и съвсем 90 процентова поддръжка от последователите на Има Такъв Народ, както и от гласуващите за ИБГНИ. 86% от гласоподавателите на Политическа партия заявяват поддръжка за Румен Радев.

Атанас Герджиков и Невяна Митева получават близо 90 процентова поддръжка от гласоподавателите на ГЕРБ, а също и част от гласовете на гласоподаватели от Демократична България и от Вътрешна македонска революционна организация.

97% от гласоподавателите на Движение за права и свободи поддържат за президент Мустафа Карадайъ, а Лозан Панов е подкрепян от две трети от гласоподавателите на Демократична България.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР