Броени дни преди края на лятната ваканция на британския парламент

...
Броени дни преди края на лятната ваканция на британския парламент
Коментари Харесай

С идея за "алетративен парламент" в Лондон трескаво се мобилизират срещу Джонсън

Броени дни преди края на лятната почивка на английския парламент в Лондон стартира трескава подготовка за опозиция против неприкритата акция на премиера Борис Джонсън да изведе страната от Европейски Съюз без договорка след близо 2 месеца. Това се случва и измежду втвърдяваща се позиция на държавното управление и множащи се признаци, че то се приготвя за предизвикателство на предварителни избори.

Управляващата Консервативна партия незабавно упрекна опозицията в " скрит план за анулация гласовете на 17.4 милиона гласоподаватели, до момента в който ние почитаме резултата от референдума, ще реализираме Брекзит до 31 октомври и ще поведем страната напред ".

Най-радикалната концепция от през днешния ден, под която се подписаха над 160 депутати, е да се сътвори " различен парламент ", в случай че Джонсън опита при започване на септември да разпусне Камарата на общините за 5 седмици и да лиши Уестминстър от опция да спре Брекзит или да отсрочи с гласоподаване датата 31 октомври. Парламентарните литери на Шотландската национална партия, Либерал-демократическата партия, социал-демократите от Уелс, Зелената партия и проевропейската Независима група за смяна с присъединяване на представителя на Лейбъристката партия Джон Макдонъл оповестиха премиера за опасност за " самата същина " на английската народна власт. Срещата им беше в Чърч хаус в постройката на Народното събрание, където по време на Втората международна война са заседавали депутатите.

 С концепция за
© Reuters

Най-символичната за навлизането на страната в трагичен интервал е кардиналното единодушие на Джъстин Уелби, Архиепископ на Кентърбъри и нравствен лидер на Англиканската черква, да оглави " Граждански конгрес " за Брекзит. Поканата пристигна от шестима депутати, призоваващи за " развой, в който ще има по-малко надвикване и повече чуване и разисквания, с цел да помогнем на страната ". Те акцентират, че това няма да е сурогат на Народното събрание който единствен би трябвало да вземе последното решение, само че ме над 3 години след референдума е извънредно време да бъдат привлечени жителите - последователи и съперници на Брекзит, идващи от разнообразни региони на страната и изслушващи специалисти в миг, когато депутатите не могат да вземат решение, а доверието в държавните решения се топи.

Борис Джонсън сподели през днешния ден на ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, че няма никаква вероятност за договорка, утвърдена от Народното събрание в Лондон, до момента в който останалите 27 страни в Европейски Съюз не се откажат от признатата от предшественичката му Тереза Мей скица за търговия през ирландско-британската граница, която би трябвало да остане отворена според съглашението за мир в Северна Ирландия. Мина Андреева, говорителката на Комисията, сподели, че " е добре, че има оживена полемика и се оферират хрумвания, само че от английското държавно управление зависи да излезе с контретни оферти, съответни на Споразумението за овакантяване ". Ирландският външен министър Саймън Ковъни незабавно сподели от Прага, където е на посещаване, че " би трябвало да сме почтени - обсъжданите до през днешния ден други възможности даже не са покрай това, което е предопределено да прави контрактуваният механизъм, тъй че да не претендираме, че има решения, когато такива не съществуват ".

 С концепция за
© Reuters

Лидерът на опозиционните лейбъристи Джеръми Корбин се съгласи да работи с сътрудниците си от опозицията за отбягване на Брекзит без договорка благодарение на законодателни ограничения и - в случай че се наложи като последна мярка - избор на съмнение към държавното управление. " На едни евентуалнипредсрочни избори ще предложим референдум с работещ вид за овакантяване на Европейски Съюз, както и опция хората да се разгласят за оставане в съюза. Лейбъристката партия има вяра, че в този момент решението за излизане от Брекзит рецесията би трябвало да бъде върнато в ръцете на народа, с цел да бъде законно ", изясни той преди този момент позицията си в коментар за в. " Индипендънт ".

Срещата на опозицията е значима най-малко заради две аргументи - първо, тя показва, че когато " ножът опре до кокала " политици, които не се понасят, могат да договарят и работят съществено и продуктивно, и, второ, че депутатите разполагат с механизми да спрат Бракзит без съглашение, стига да имат задоволително воля.

Пазарите реагираха положително на дейностите на опозицията и паундът нарастна с 0.7%, въпреки че господства недоверието, че опозицията може да спре Борис Джонсън. Инвеститорите са все по-изнервени от растящата вероятност за безреден Брекзит и предизвестяват, че в този вид английската валута ще се обезцени още в първите седмици с още 5%, още повече, че централната банка още не споделя какво би подхванала за намаляване на удара.

Борси и медии бяха озадачени от неочакваната анулация на първата огромна тирада на финансовия министър Саджид Джавид с по-малко от 24 часа предизвестие. Това незабавно бе възприето като сигнал, че наподобява държавното управление също се готви за предварителни избори. Говорител на финансовото министерство сподели, че едногодишната проверка на разходната част на бюджета, която би трябвало да се направи по-късно през годината, в този момент бързо се изтегля напред във времето - за началото на септември.

Включи се и Найджъл Фараж, който съобщи, че неговата нова Брекзит партия може да е подготвена да работи с консерваторите за " пакт за ненападение ", в случай че се окаже, че парламентарни избори са единствения път за осъществяване на Брекзит.

 С концепция за
© Reuters

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (669)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР