Броени дни преди държавата да бъде затворена заради пандемията (през

...
Броени дни преди държавата да бъде затворена заради пандемията (през
Коментари Харесай

Акценти за 10 - 16 юли от Banker Weekly

Броени дни преди страната да бъде затворена поради пандемията (през март предходната година), когато към този момент беше ясно, че цялостният локдаун чука на вратата - на 28 февруари Министерският съвет „ ненадейно “ взема решение да утвърди спомагателни 25 млн. лева към бюджета на Министерството на младежта и спорта. Министрите от кабинета " Борисов 3 " извеждат като приоритет „ политиката в региона на  привеждането на спортните обекти и съоръжения във тип, отговарящ на актуалните интернационалните стандарти “. Като грижлив собственик тогавашния министър Кралев съумява да „ опази “ тези милиони без даже да му хрумне, че парите биха могли да бъдат върнати в бюджета за маски, дезинфектанти и болнично съоръжение пред задаващото се злополучие.



Бял пушек се разнесе над централата на Българската банка за развиване на 7 юли, откакто препоръчаните от министър Кирил Петков лица най-накрая бяха вписани в Управителния и Надзорния съвет на банката. С това завърши следващия епизод от сагата " Войната за ББР ". Триумфално министър Петков обяви на незабавен брифинг в Министерския съвет, че назначените от него членове в управителните органи на банката към този момент са вписани в Търговския указател. Там обаче попадат и старите мениджъри, които на два пъти съумяха да блокират вписването на новите си сътрудници след тъжби до Софийския градски съд. Оказва се, че третият път е бил на шанс, тъй като остарялото управление не е внесло тъжба против вписването и то е минало безпроблемно.



Един от най-големите удари на " златното дете " Делян Пеевски, плод на дългогодишната платена обич сред политическия хайлайф и задкулисието, пристигна от ИПК " Родина ". Скелетът на незавършената постройка на ИПК „ Родина “ на столичния бул. „ Цариградско шосе “, преотстъпен в демократичните години на националната организация за приходите, беше разрушена от последния й притежател – компания „ Изток плаза инвест “ АД. Тя е част от фирмената империя на лекар Михаил Тиков, който има шест лечебни заведения (перлата в короната е " Софиямед " ), 7-8 ДКЦ-та, аптечна верига, три хотела, строителна компания и така нататък За Тиков от дълго време се знае, че е измежду околните на Пеевски хора.



Вече сме на финалната права преди вторите за тази година парламентарни избори. Предизборна акция на процедура нямаше. Тя беше вяла, скучна, безлична, незабележима, без ярки послания, разгорещени диспути или гневни конфликти. Всичко мина по-скоро под формата на паралелни монолози на политическите сили, ориентирани към личните им електорати. Причините за това държание на партиите и обединенията, които се състезават за влизане в 46-ия парламент, са няколко, освен умората и поизтънелите бюджети.



След като при започване на последната седмица преди изборите на 11 юли Министерство на вътрешните работи и прокуратурата бяха на ръба на институционалната война, след това напрежението сред тях поспадна и връзките им получиха темперамент на състезание сред знатните тъкачки от социалистическото минало Маруся Тодорова и Найда Манчева. Цел на надпреварата, несъмнено, не е да се потвърди кой на какъв брой стана тъче, а кой ще залови повече търгаши на гласове.



Точна статистика на парите, които българите пазят по домовете си няма и няма по какъв начин да има. Но се счита, че колкото пари кътат семействата в банките, толкоз държат и под дюшека. А депозитите на семействата към този момент стигнаха 64 милиарда лв.. Пред „ БАНКЕРЪ “ кредитният специалист Тихомир Тошев уточни, че парите " в дюшеците " най-вероятно са към 60 милиарда лв.. Сайтове, които не вършат разлика сред обстоятелства, от една страна, и отзиви и мнения – от друга, създадоха шокиращи заглавия по тематиката, подобаващи за лятната осведомителна суша. „ БАНКЕРЪ ” се усъмни в достоверността им като цяло.



Въпреки нашите старания, диалог с Има Такъв Народ до момента не е имало. И то не диалог за порции, а за политики. Условия за присъединяване във властта не слагаме. Опасността от мигриращи болшинства обаче е действителна. Това е вратата, през която толкоз ловко и технично Движение за права и свободи влиза във властта. Правителство без котва е рецепта за замяна. На нас не ни стига Борисов да бъде заменен, България би трябвало да се освободи от Сарая. През него Москва и Анкара влизат в българската политика.  Христо Иванов в СТУДИО БАНКЕРЪ.



Дългогодишната липса на народна власт в България докара до липса на демократични рефлекси по всевъзможни мотиви. Периодично има политици, които се възползват от тази липса и изплуват на крилете на популизма и лъжите. Решават, че са безконечни в политиката и одобряват дейностите на всеки, който се осмели да им отправи критика за директна офанзива.  За тях хората са досадна детайлност, която им се мотае из краката, а това е типично държание на принудител. Насилникът усеща, че жертвата против него е скромна и отстъпчива, и мачка наред, до момента в който на нея не й писне и не каже: " Край, стига, омръзна ми! ". Експертът по връзки и пиар Любомир Аламанов пред БАНКЕРЪ.



С изключение на " Да, България ", протестърските партии търсят аргументи, а не способи. Какво ново лице е Слави Трифонов – 30 година го гледаме по какъв начин безнаказано си прави шегички, от време на време много дебелашки, а платената аудитория ръкопляска. Голословното надменност на Има Такъв Народ в предния парламент нанесе съществени вреди на България. Често мои приятели питат каква е позицията на Трифонов по РСМ, по АЕЦ " Белене ". А дали той въобще знае каква му е позицията, в коя пиеса въобще взе участие?  Румен Овчаров пред БАНКЕРЪ.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР