Броени дни отминаха откакто страховитият Джовани Бруска, който стои зад

...
Броени дни отминаха откакто страховитият Джовани Бруска, който стои зад
Коментари Харесай

Италия е на нокти! Колко е мощна Коза Ностра, след като Бруска, убил над 150 човека, включително Джовани Фалконе, е на свобода?

Броени дни отминаха откогато страховитият Джовани Бруска, който стои зад към 150 убийства в името на сицилианската мафия , беше пуснат на независимост. Това провокира доста яд в Италия. Именно Бруска взриви бомбата, която умъртви Джовани Фалконе - именития италиански арбитър, през 1992 година

Федерико Варезе, професор по криминология в Оксфордския университет, разказва по какъв начин мафия та, или Коза Ностра , продължава да въздейства на живота на Сицилия, макар триумфите на страната против нея през последните години.

Използването от Италия на мафиотски загради - така наречен Collaboratori di giustizia - остава основен инструмент в битката против сериозната и проведена престъпност. Този инструмент беше концепцията на арбитър Фалконе.

Арестуван през 1996 година, Бруска е основен съдружник на шефа на Коза Ностра Салваторе " Тото " Риина. Но по-късно показанията на Бруска способстваха за основни антимафиотски следствия, означават магистратите.

И по този начин, какво ще откри Бруска отвън стените на пандиза? Сицилианската мафия към момента ли е мощ, с която да се съобразяваме? Или е фантом на предходното си аз? Отговорът е малко и от двете.

Изравняване на резултати

Полезна насочна точка за оценка на мястото на сицилианската мафия в локалното общество е следствието на мафиотското семейство Палярели от април 2021 година

Палярели е централен регион в Палермо, където се намират затвор, болница и няколко академични здания в града.

Документите, оповестени от проверяващите, са смразяващи. Под заглавието " Обществен ред на територията " те документират по какъв начин бизнесмените рутинно се обръщат към мафия та, с цел да възстановят откраднати артикули, да изискат помощ за неплатени задължения и да ръководят икономическата конкуренция.

През лятото на 2019 година притежателят на верига от седем магазина за продажба на локални артикули два пъти е жертва на крадци. За да се оправи с това, той се обажда на заместник-шефа на семейство Палярели: " Бихте ли могли да излезете  за пет минути до магазина? " " Разбира се ", бързо дава отговор мафиотът на записи, предоставени от следствието.

Предприемачът му демонстрира изображения на обири от видеонаблюдение и му дава цялата информация, с която разполага. В рамките на една седмица мафия та открива виновниците и ги изтезава грубо, принуждавайки ги да върнат откраднатите артикули. Предприемачът участва на побоя.

Няма доказателства, че мафия та е била по отношение на крадците, които са били на свободна процедура. Така че това не е случай на мафия та, която предлага отбрана против заплахата, която самата тя основава, както се случва в доста райони на Италия, изключително по време на рецесията, основана от COVID-19.

По същия метод притежателят на изтънчен бар в центъра на града се обажда на шефа на мафия та, когато колата на негова колежка е открадната. В рамките на пет дни колата се връща.

Разследването предлага доказателства, че мафия та може да се оправи и с по-сложни въпроси.

В един от случаите притежател на бар взема решение да разшири бизнеса си, с цел да продава сладкиши и топла храна. И въпреки всичко на няколко метра по пътя има друго заведение, което също продава сладкиши, а притежателят е обезпокоен от конкуренцията. Отново се приканва мафия та, която да разиска нещата.

В различен случай представител на мафия та участва на среща сред счетоводител, притежател на постройка и наемател, който закъснява с заплащането на наема.

По време на рецесията, породена от ковид, мъж, непосредствен до клана Палярели, е от значително значение за организирането - посредством фронтова компания - за доставка на 5000 маски за лице. А в настрана следствие се разкрива, че човек, обвързван с мафия та, е раздавал хранителни пратки.

Мафиотската " правдивост " и благотворителността е нож с две остриета. Ако го приемете, наложително ще бъдете помолени за спомагателни, компрометиращи услуги. И въпреки всичко тя не може да бъде отритнат като изцяло подправена.

По-млади босове

Има признаци, че за мафия та не всичко върви добре.

Арестите нанесоха безпорядък на организацията, която е принудена да избира все по-млади или маргинални водачи в света на Коза Ностра.

Предполагаемият сегашен необут на клана Палярели Джузепе Калварусо е роден през 1977 година

Той толкоз се страхувал да не бъде задържан, че се придвижвал из Палермо маскиран. Той също по този начин реши да прекара първата година от пандемията в Бразилия. Когато се завърна тази година, несъмнено, беше задържан.

Законни забавяния

На макро равнище сицилианската мафия към този момент не играе роля в интернационалния трафик на опиати и в този момент купува опиати за локалния пазар от неаполитански дилъри.

Шокиращо е, че законните бизнесмени с висок обществен и стопански капитал нямат никакви терзания да се извърнат към мафия та за услуги, които страната би трябвало да дава.

Но бюрокрацията в страната е това, което ги принуждава. Отнема 527 дни, с цел да се получи първоинстанционно решение по цивилен спор в Италия - най-дългият подобен интервал в Европа.

Наскоро се оказа, че трудов спор в южния град Вибо Валентия, Калабрия, се е проточил съвсем 12 години.

Подобен спор в Сабаудия, крайбрежен град в Лацио, централна Италия, лишава 11 години. Междувременно ищецът беше умрял.

Само трима от всеки 10 жители и единствено четири от 10 бизнеса имат религия в правосъдната система, демонстрират изследвания.

В проектите, свързани с фонда за възобновяване на ковид на Европейски Съюз, има няколко оферти за ускорение на правосъдните производства. Остава да забележим дали тези промени ще имат доста влияние, написа Федерико Варезе за BBC.

Напредналото пазарно общество би трябвало да се оборудва с инструментите, с цел да накара стопанската система да работи заслужено за всички. В противоположен случай празнотата ще бъде запълнена от мафиотите от Палярели.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР