Броени дни остават, преди Националният балет на Испания да завладее

...
Броени дни остават, преди Националният балет на Испания да завладее
Коментари Харесай

Примабалерината на Националния балет на Испания пред Момичетата от града

Броени дни остават, преди Националният балет на Испания да завладее сърцата ни. Ще бъдем пленени от грацията и лекотата, с които балетистите ще ни опишат една вълшебна история без думи. За това какво е да бъдеш примабалерина в един от най-престижните балети в света, какви са компликациите, провокациите и цената на фантазиите, както и за още доста други неща си поговорихме с Естер Йорадо.

Как станахте примабалерина на Националния балет на Испания?

С доста тренировки и отдаденост още от нежна възраст и несъмнено, с поддръжката на моите родители. Като дребна изучавах Танцовото изкуство, след което започнах работа във фламенко-барове и в Андалуското танцово сдружение. От 1998 година съм част от Националния балет на Испания, като прекосих през всички категории, до момента в който през 2012 година не се трансфорах в примабалерина.

Фламенко е доста повече от народен танц, каква е универсалната му стойност съгласно Вас?

Бих описала фламенкото като основата на човешката същина. Както музиката, по този начин и танцът произлизат от националните обичаи на Испания под въздействието на други култури. Това е доказателство за неговата повсеместност.



Гледали сме доста постановки и филми, отдадени на испанската музика танц, какво е по-различното във вашите представления?

Националният балет на Испания е единствената натрупа в света, която извършва и четирите стила, съставляващи Испанския танц – фламенко, фолклор, стилизиран танц и болеро-школата.

Как минава един ден на примабалерината Естер Йорадо?

Рано заран отиваме в Централата. Започваме работния ден със загрявка от час и половина с уроци по балет, с цел да преминем към другите запланувани за деня извършения. В средата на работния ден имаме отмора за обяд и завършваме с работата след 16:30 ч.



Какво обичате да вършиме отвън балета?

Това, което най-вече обичам да върша отвън балета, е да бъда със фамилията си, с другари и изключително да излизам измежду природата. Освен това упражнявам и разнообразни спортове.

Разбрахме, че тежестта на една рокля доближава до 15 кг, какво е възприятието да танцуваш с подобен товар?

В началото чувството е изключително, би трябвало ти доста предварителна подготовка, с цел да се „ сработиш с роклята ”. Трябва да изпробваш техниките на придвижване, с цел да постигнеш при тази тежест на костюма допустимо най-хубавия резултат.



Вашата работа е като сбъдната фантазия за всяко едно момиченце – балерина в прелестна рокля с дипли и къдри. Каква е цената на постигането на тази фантазия?

Много всеотдайност, време и старания. Времето със фамилията ти и обичаните ти хора е лимитирано. Много пъти ми се е налагало да се отхвърлям от своите персонални решения, с цел да реализира това, което съм сега.

Какво да чакаме от представлението в България? 

„ Самотата на шала ” е хореография, завещана на Националния балет на Испания от Бланка дел Рей. Това е разговор сред един шал и танцьорката на фламенко. Вдъхване на живот и придвижване на шала, като на финала се реализира взаимоотношение сред двамата.  



С поддръжката на BG Sound Stage
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР