Броени дни остават докато се вземе решение по въпроса да

...
Броени дни остават докато се вземе решение по въпроса да
Коментари Харесай

Кои социални облекчения остават след отмяната на епидемичната обстановка

Броени дни остават до момента в който се вземе решение по въпроса да се носят ли маски на закрито

Личните лекари към този момент няма да издават посоки за безвъзмездни PCR проби след отпадането на изключителната епидемиологична конюнктура. Те ще насочват пациентите към пулмолог, който да реши дали да се изследват или не.

Това е единствено една от измененията, които ще влязат в действие след 3 дни, осведоми.

Кои стопански принадлежности, обществени облекчения и здравни ограничения ще продължат да работят след анулацията на изключителната епидемиологична конюнктура от 1 април?



Най-популярният през последните 2 години стопански инструмент за опазване на заетостта – мярката 60 на 40 – ще работи до края на юни. А с по-дълъг период – до края на годината – остава в действие и регламентът, по който до 90 дни неплатен отпуск на чиновниците се зачита за трудов и застрахователен стаж.



Пенсионерите ще продължат да получават по 60 лв. на месец Коронавирус добавка до края на юни. Това значи, че след тази дата пенсионерите ще взимат по-малко пари, в сравнение с в този момент. От друга страна обаче, от 1 юли следва преизчисляване на пенсиите – по проект с малко над 6 %. Възможно е въвеждането и на други буфери, които да покрият инфлацията.



Още 3 месеца ще работи и мярката, която подтиква имунизацията – за погашение на еднократна добавка от 75 лева на пенсионерите, които завършат имунизационния си курс или си слагат бустерна доза. И още веднъж до края на юни ще се изплащат така наречен „ разлики “ сред пенсиите със остарялата, по-голяма Коронавирус добавка, и това, което пенсионерите получават от 1 януари насам.

От 13 май 2020 година ограниченията за битка с COVID-19 се издаваха със заповед на здравния министър. 2 години по-късно изключителната епидемиологична конюнктура е към края си. А от 1 април ръководещата коалиция предлага решенията да се взимат на локално, а не на централно равнище.

„ Съответният шеф на РЗИ в даден район може самичък да преценя какво да се случи. Контролът на районно ниво може да бъде даже по-добър”, счита зам.-председателят на Комисията по опазване на здравето в Народно събрание доктор Александър Симидчиев.

„ Ние няма да подкрепим този законопроект. Ясно е, че хората по места ще се опасяват да поемат отговорност и по тази причина ще подхващат строгите ограничения, което никога няма да е от действителна изгода за обществото”, безапелационен е проф. Андрей Чорбанов от „ Има подобен народ”.

Само 3 дни остават до момента в който се вземе финално решение и по въпроса да се носят ли маски на закрито. Още една мярка, по която ръководещите не са единомислещи. От 1 април се готви и друга смяна – направленията за PCR проби ще се издават не от персоналния доктор, а от пулмолог. Новина, която не се приема добре от експертите.

„ Рискови наши пациенти – пациентите с астма, с идеопатична фиброза, всички те са с нарушена имунна система и са рискови за остро заразно заболяване. Те ще се смесят с острите заразоносители с COVID-19. При кашлица се отделят към 50 хиляди вирусни частици за минута по данни на СЗО”, сигнализира пулмологът доктор София Ангелова.

Освен че трансформира пътя на пациента, подозрителен за COVID-19, тази концепция поставя край и на онлайн издаването на посоки за PCR проби.

„ Тези пациенти ще чакат първо при нас, ще лишават така и така недостигащите посоки за експерт, ще отидат при пулмолог, където също ще чакат пред клиниките, единствено и единствено да получат направление. Доста се усложнява този процес”, счита общопрактикуващият доктор доктор Михаил Михов.

Пулмолозите в България приготвят отворено писмо до управляващите, в което упорстват направленията за PCR да минават по остарялата процедура – единствено през персоналните лекари.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР