Броени дни остават до първия училищен звънец. Това е и

...
Броени дни остават до първия училищен звънец. Това е и
Коментари Харесай

Как учат децата по света

Броени дни остават до първия учебен звънец. Това е и мотивът да се впуснем в едно любопитно странствуване из разнообразни кътчета на света, да надзърнем в класните стаи на всяко едно от тях и да се срещнем с обичайните или новаторски способи на образование, кой от кой по-разнообразни, съобразителни и неповторими.

Япония

Няма да повярвате! Тук учениците нямат изпити преди 4 клас. Единствено дребни проби. През първите 3 години те се учат по какъв начин да се отнасят едни към други, по какъв начин да си оказват помощ и поддържат. Учат се да почитат останалите и да се грижат за животните и природата. Учебната година в Япония стартира на 1 април. Тази дата постоянно съответствува с едно от най-красивите естествени феномени – цъфтенето на вишневите дръвчета – сакура. Сред главните предмети, които се учат в японските учебни заведения, са краснопис и лирика. Почти всички възпитаници носят учебна униформа. Целта е да се отстранен обществените бариери и да се сътвори уютна за всяко едно дете образователна атмосфера. Обядът се подготвя по стандартизирано меню, създадено от квалифицирани готвачи и медицински експерти. В началния курс всеки хлапак е под опеката на възпитаник от по-горните класове. Храненето се прави в класните стаи. Децата сами почистват класните си стаи, а в някои учебни заведения даже и тоалетните. В Япония няма наставнически срещи. Учителят има приемни часове, в които родителите могат да се осведомят за детето си, времето за всеки от тях е строго регламентирано – 15 минути.

Англия

В някои учебни заведения във Англия учениците, които са закъснели или са направили друго нарушение, би трябвало да остават след часовете. На места са неразрешени и телефоните. Ако някой възпитаник изостава по даден предмет, му назначават гратис самостоятелен преподавател. На Острова е натрапен традиция децата сами да сформират образователните си проекти. Няма общ правилник с какъв брой часа да се учи даден предмет, няма общи условия какви учебници и способи на преподаване да употребяват учителите. В последните години Англия преработи стратегиите си за 3-ти (12-14 години) и 4-ти стадий (14-16 години), като измененията са в посока на понижаване на количеството на наличието, повече благоприятни условия за междупредметни връзки и обществените взаимоотношения. Задължителни учебници има единствено в горните стадии по избрани предмети като литературата, които попадат в националната система за изпитване.

Финландия

През последните десетилетия Финландия непроменяемо е в челните места съгласно интернационалните проучвания за просветеност PISA. Едно от най-впечатляващите неща е, че във Финландия няма неприятни учебни заведения и че методът, по който стимулират и учениците, както и учителите да бъдат сполучливи е удивителен. Тук няма елитни или посредствени учебни заведения - всички имат еднообразно съоръжение и съразмерно финансиране. Без отговорности и санкции, без доста домашни и изпити. От 1-ви до 3-ти клас няма никакви оценки, само че до 7-ми клас се ползва десетобална система - 10 - " съвсем неосъществим " 4 - " по-лошо от всеки път ". Има и оценка за държанието - прави оценка се способността да се работи в колектив и независимо, обноски, предпочитание да се въздейства на другите за положително. Няма класни и контролни, единствено при довеждане докрай на междинното обучение има типов тест. А когато някой има проблем или изостава, учебното заведение не го изключва, нито го оставя да повтаря, а му назначава самостоятелен учител, който посещава с него часовете по проблематичните предмети и му оказва помощ да навакса пропуските и да настигне останалите. Частните уроци са неразрешени. Държавата подсигурява 100% гратис обучение. Това включва образование, учебници, тетрадки, принадлежности, храна и превоз до учебно заведение.

Освен самото образование, безвъзмездни са обяд, закуска, екскурзии, визити на музеи и всички извънкласни действия. Ако учебното заведение е по-далеч от 2 км, учебен рейс взема и връща детето. Учебниците, всички писалищен такъми, калкулатори и даже преносими компютри и таблети са безусловно безвъзмездни. Всякакво събиране на спомагателни средства от родителите за каквито и да са цели, са неразрешени. Децата не са длъжни да седят на чинове, а могат да седят на пода (върху килим). Някои учебни заведения, класните стаи са обзаведени с дивани, кресла. В началните учебни заведения са постлани с мокет и килими. Няма униформи и каквито и да са условия за облеклото

Русия

По време на лятната почивка учениците от някои учебни заведения вземат участие в ремонтите и боядисването на постройката. Наличието на камери във всяко едно учебно заведение е наложително. Посегателството против учители е криминализирано. Дори има случаи с възпитаници, които са пратени в трудововъзпитателен лагер, откакто са били снимани да се гаврят със свои учители. Интересното е, че в Русия при започване на образователната година има негласна традиция учителите да приготвят танц, с който поздравяват децата и родителите им.

В Русия обръщението към преподавател не съдържа никакви трофеи. Нито барышня/товарищ, нито учительница. Просто име и бащино име на учителя – да вземем за пример Настася Петровна. Друго, което има образователен резултат, без да е директно обвързвано с образователната активност, е влизането в учебно заведение - не можеш да влезеш без униформа, само че и без обувки за преобуване. За това наблюдават дежурни възпитаници. С обувките за преобуване се върви единствено в самата постройка на учебното заведение. Преобуването става незабавно след входа. След това обувките, с които си пристигнал и връхната дреха наложително отиват на окачалка в обща съблекалня, където също стоят дежурни възпитаници, с цел да няма изкушения за заграбване или спречквания без очевидци. Всеки ден след часовете, дежурна двойка възпитаници остава, с цел да се погрижи за класната стая. Задължително почистват чиновете, черната дъска и пода, а също и поливат цветята в стаята, в случай че има потребност. Не че няма чистачки. Те имат грижа за общите пространства - коридори, тоалетни, физкултурен салон, както и поддръжка на зелените площи на територията на учебното заведение.

Учебната година стартира на 1-ви септември и приключва в края на май. Учебните дни в седмицата са пет – от понеделник до петък, а не както беше в предишното – и събота. Оценява се по петобалната система. има наложително избираеми и свободно избираеми предмети, въпреки и дефинирани по друг метод. Занималнята е платена. Униформите към момента са наложителен детайл, часовете са по 45 минути, с изключение на в начален курс. Учебната година може се дели с изключение на на четири периода и на три триместъра. Обучението до 9 клас е наложително за всички.

Съединени американски щати

В Америка образователната година стартира през август-септември и приключва в края на месец май или през юни. Тя се разделя на два или три периода според от учебното заведение и включва ваканции към Коледа, напролет и през лятото. На разположение на гимназистите има персонални ръководители, които им оказват помощ да изготвят своя самостоятелен образователен проект. Учебната стратегия зависи от съответното учебно заведение, само че нормално включва: два наложителни предмета: британски и американска история или обществена наука; четири или пет предмета по желание: математика, музика, изкуство, просвета, компютри, танци, спектакъл. Изпитите се правят оценка по система А-F, като А е най-високата постижима оценка, а F – най-ниската.

Франция

Средното обучение във Франция продължава общо седем години и е разграничено на два цикъла. Първият или така наречен лицей (от шести до трети клас) обгръща децата сред 11 и 15 години и приключва с приемането на национална тапия, Brevet. След това учениците могат да изберат да продължат образованието си в три типа лицеи – с обща устременост, механически или професионални.

Вторият цикъл е тригодишен – втори, първи клас и терминал. През първата година учениците се профилират. В лицея с обща устременост, гимназистите могат да избират сред книжовен, теоретичен и стопански и обществен профил. В лицеите с техническа и професионална устременост образованието се специализира в съответна икономическа активност.
Учебната стратегия във всички френски учебни заведения е създадена по този начин, че учениците наложително учат френски език, история, география, 2 непознати езика, философия, математика и просвета, физкултура и по избор един или два свободно избираеми предмета. В допълнение, всяка профилираща стратегия слага акцент върху група дисциплини, които се усвояват по-задълбочено и надлежно получават по-висок коефициент при образуването на общия резултат на финалната матура.

Учениците в лицея поставят по 2-3 матуритетни изпита в края на първи клас – нормално по стенописи език, история и география, математика или просвета. Останалата част от матурата се държи в края на последната година – терминал, като има 6-7 наложителни дисциплини според от профила и 2-3 избираеми. /woman.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР