Броени дни ни делят от старта на четвъртия кино-литературен фестивал

...
Броени дни ни делят от старта на четвъртия кино-литературен фестивал
Коментари Харесай

Галавечери на различни култури в рамките на Cinelibri

Броени дни ни разделят от старта на четвъртия кино-литературен фестивал CineLibri.

Стартът на фестивала е на 10 октомври. Дни по-късно пък ще можем да се потопим в разнообразни култури посредством няколко празнични галавечери. 

На 13 октомври в Сити Марк Арт Център ще се състои бразилска галавечер с премиера на „ Филмът на моя живот ” на режисьора Селтън Мело. Вдъхновен от творчеството на Антонио Скармета, този филм за отчуждението, прошката и втория късмет свети с присъединяване на огромния френски артист Венсан Касел.

Холандската галавечер оказва чест на един от най-превежданите нидерландски писатели в света – Херман Кох. Събитието ще се състои на 17 октомври в Сити Марк Арт Център в наличието на писателя, който персонално ще открие премиерата на документалния филм „ Истинският Херман Кох ”.

На 17 октомври има още едно галасъбитие – поклон към финландската литература и нейните прочити на огромния екран. Прожекцията на комедията „ Мъжът и бебето ” по романа на Еве Хиетамиес ще бъде съпроводена с фотографската галерия „ Тайната памет на костюма “ (репрезентации на финландската еднаквост в ранното финландско кино).

Вълнуваща среща онлайн чака феновете на класните психически трилъри. На 18 октомври израелският публицист Дрор Мишани, създател на романа „ Липсващото досие ”, който към този момент има българско издание, ще се срещне с публиката и ще даде старт на прожекцията на едноименния филм. Дело на режисьора Ерик Зонка, екранизацията с присъединяване на превъзходния тандем Ромен Дюри и Венсан Касел е селектирана в конкурсната стратегия на фестивала.

Отново на 18 октомври ще се състои галавечер на Ирландия, в границите на която ще бъде излъчен филмът „ Тайното писание ” с Руни Мара и Ванеса Редгрейв.  В синхрон с книгата на Себастиан Бари кинолентата пресъздава един свят с доста лица, където хубостта е двуостър нож, а религията и политиката служат за заслон.

Специален акцент в програмата на фестивала са събитията с фамозния френски режисьор и сценарист Беноа Жако. На 19 октомври той ще открие прожекцията на най-новия си филм - „ Ева ” с Изабел Юпер и Гаспар Юлиел, на 20 октомври ще гледаме „ Сбогом, кралице моя ” (пищна творба с цялостен венец от оценки, в това число три награди „ Сезар ” и още седем номинации за най-авторитетната френска кино награда), а на 21 октомври, още веднъж в негово наличие, ще бъде излъчен един от по-ранните му филми - „ Вила Амалия ” по романа на Паскал Киняр.

Аржентинската галавечер ще предложи кино лентата „ Има ли обич, има и ненавист ” - екстравагантен трилър с непредвидима развръзка, в който детективската подигравка прелива в сантиментална ирония и назад. Защото… човек не избира в кого да се влюби, нали? Събитието е планувано за 20 октомври.

Италианските галасъбития са две – на 20 октомври в кино Люмиер ще се състои българската премиера на „ Неапол във воали ” на режисьора Ферзан Йозпетек, който предходната година беше почетен с награда Cinelibri за най-изкусна екранизация.

На 21 октомври в Дома на киното ще гледаме „ Треската Феранте ”, документален филм за енигматичната Елена Феранте, чиято неаполитанска тетралогия реализира международна известност. Ще надникнем в душeвността на тази жена, лишена от типичната за актьора суетност, през думите на едни от най-ярките персони на нашето съвремие.

Японската галавечер е на 23 октомври и към този момент се чака с боязън от феновете на Харуки Мураками. Събитието е част от Дните на японската просвета в България и включва прожекция на поетичната драма „ Тони Такитани ”, основана по претекстове от роман на огромния японски публицист.

Галасъбитията се осъществят с общителното подпомагане на посолствата на Бразилия, Аржентина, Япония, Франция, Нидерландия, Ирландия, Финландия, Италия и Израел.

Комплимент към феновете на CineLibri 2018 е цикълът от съветски кинокласики, които ще се излъчат в РКИЦ с вход свободен. Ценителите на съветската просвета ще могат да си напомнят филмовите шедьоври „ Дворянско гнездо ”, „ Жесток романс ” и „ Таборът отива към небето ”.

Билетите за всички прожекции в София и страната към този момент са в продажба през системата на epay и на касите на кината.

Линк към билетите за всеки от филмите и подробна информация за специфичните събития можете да откриете на формалната интернет страница на фестивала www.cinеlibri.com и на Facebook страницата https://www.facebook.com/CineLibri/.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР