Броени дни ни делят от началото на най-голямото колоездачно състезание

...
Броени дни ни делят от началото на най-голямото колоездачно състезание
Коментари Харесай

Преди Тур дьо Франс 2023: Характеристики на обиколката и трасето

Броени дни ни разделят от началото на най-голямото колоездачно съревнование за сезона, а точно Тур дьо Франс. Обиколката на Франция започва на 1-и юли, като този път грандиозното начало е в Билбао, Испания. Това ще бъде 110 издание на Тура и ще приключи 23-и юли. По традиция последният стадий ще е в Париж по емблематичния бул. Шан-з-Елизе. Обичайно ще има 21 спортни стадия плюс два почивни дни, а колоездачите ще преминат отдалеченост от 3404 километра. Още в третия ден колоната ще премине от Испания във Франция.

Особености на трасето:

Тазгодишният Тур дьо Франс ще бъде малко по-различен и необикновен, може да се каже. Свикнали сме първите няколко стадия да са изцяло равни и да са добър късмет за спринтьорите. Именно тук идва разликата, най-много поради старта в Страната на Баските в Испания. Този район е добре прочут със своя начупен терен. Още в първата седмица ще има три хълмисти и три планински стадия. Като стадий 6 и 9 даже приключват на нанагорнище. Интерсното е, че пък в третата седмица, на хартия най-малко, ще има три шанса за спринтьорите. По-детайлно ще разгледаме стадиите в следните редове.

Етап 1:

Първият стадий ще се организира напълно в Билбао. Той е с дължина 182 километра и има пет категоризирани изкачвания. В действителност те са повече, само че някои са без категория. Все отново те са по-кратки, само че и стръмни скачалки, които способстват за начупения терен в стадия. Свикнали сме първите дни в Тура да са доста напрегнати и в колоната също да настъпва безпорядък. Хълмистото трасе може да докара до доста нервни моменти, разкъсвания и неочакван първи победител, който да облече по този начин мечтаното жълто трико за водач в Обиколката на Франция.

Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР