Броени часове след като Вселенската патриаршия постави на дневен ред

...
Броени часове след като Вселенската патриаршия постави на дневен ред
Коментари Харесай

Лебедовата песен на сръбското църковно влияние в Македония

Броени часове откакто Вселенската патриаршия сложи на дневен ред въпроса за статута на Македонската православна черква - Охридска архиепископия /МПЦ-ОА/, Сръбската православна черква /СПЦ/ направи обезверен опит за блокиране на неизбежното приемане на автокефалност на МПЦ-ОА. Публикуването на " новината " за желанието на СПЦ да " възвърне договарянията с представителите на МПЦ-ОА на равнище комисии " в политическия официоз на управляващите в Белград вестник " Политика " е най-яркото доказателство за суматохата в СПЦ, за нямащи нищо общо с религията грижи и опитът й да се сътвори напрежение в македонското общество. Решението на СПЦ, която се счита за " цитадела и майка на сръбския краен шовинизъм ", бе взето след " невижданото присъединяване на президента Александър Вучич в съвещанието на Светия архиерейски събор на СПЦ ". Белградските медии намерено настояват, че част от митрополитите са били срещу наличието на Вучич.

Тук е мястото да напомним, че тъкмо в. " Политика " най-вече и с рядка настървеност оповестява в продължение на десетилетия за арестите и физическото очистване на стотици духовници от Македония и изключително след 1913 година.

В днешната обстановка единственото нещо, което може да направи СПЦ е да се причисли към настояването на МПЦ-ОА до Вселенската патриаршия за приемане на автокефалност. След настояването на Светия синод на МПЦ-ОА до Вселенската патриаршия за разрешаването на нейния каноничен проблем от чисто църковна-каноническа страна този въпрос към този момент не е допустимо да бъде върнат към СПЦ.

Българската православна черква - Българска патриаршия /БПЦ-БП/ е единствената, която има правото да се застъпва и да се бори за признаването на автокефалността на МПЦ-ОА. Още повече, че в нейния правилник, тя се явява като правоприемник и на Охридската архиепископия. След като БПЦ-БП е приета от всички поместни православни църкви, това значи, че всички те признават и нейния правилник и нямат право да й се месят по този въпрос.

Като се има поради дългата ни обща църковна история - като стартираме от задачата на славянските равноапостоли Кирил и Методий, личността на Княз Борис I - Михаил, който е изиграл основна роля при християнизацията на огромна част от Балканите и способства за триумфа на задачата на светите Кирило-Методиеви възпитаници и почналата славянска книжовност, Охридската архиепископия, общата ни Света Екзархия, която е и последната каноническа подчиненост на днешната територия на Македония/1941-1945/ преди възобновяването на Охридската архиепископия, БПЦ извърши един извънредно значим и верен дипломатически ход, както от историческа, по този начин и от каноническа позиция, посредством основаването на специфична комисия към Светия синод на БПЦ, която да подкрепи приемането на автокефалност на МПЦ-ОА.

Тук е мястото да напомним и обстоятелството, че първите кълнове на независимия проведен църковен живот, откъдето по-късно израства и обновената Охридска архиепископия /ОА/, която по образеца и на останалите прилежащи Църкви получава и националното название - Македонска православна черква " става с помощта на клирици и вярващи на светата Българска Екзархия, които никога не са желали завръщането на сръбската църковна подчиненост в Македония, тъй като тя е инструмент за сърбизацията на популацията.

Последното решение на СПЦ е безрезултатен опит да се повтори измамата от 2002 година, когато бе препоръчано така наречен Нишко съглашение, което имаше за цел основаване на паралелна подчиненост в Македония и превръщането на църковния въпрос в на практика неразгадаем. В началото на 2015 година сръбските архиереи дадоха обещание да възобновят договарянията, само че взеха решение това да стане посредством... политическа грама в средата на 2019 година

Сръбският патриарх Ириней и президентът Вучич не просто закъсняха, а направиха и закононарушение, тъй като в Библията написа - никой да не лъже близък. Духовният живот в Македония в пъти превъзхожда този на десетилетния й сръбски подтисник. И това е по този начин, тъй като духовността е достоверна, а нейните корени дълбоки.

И през днешния ден във връзка с Томоса са годни старите традиции: Правото да даде Томос остава на Константинополския патриарх, тъй като по време на Събора в Крит не бе направена никаква смяна в процеса за приемане на автокефалност.

Българската черква има най-голямото историческо и каноническо право да се застъпва за МПЦ-ОА и тя това нещо схваща доста добре и най-много патриарх Неофит, който даде обещание да направи всичко, което е належащо, с цел да се поправи тази историческа неправда по отношение на МПЦ-Охридска архиепископия.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР