British American Tobacco се срина на борсата до най-ниското си

...
British American Tobacco се срина на борсата до най-ниското си
Коментари Харесай

British American Tobacco изтри над $10 милиарда на борсата

British American Tobacco се срина на борсата до най-ниското си равнище от четири години насам на фона на вести за допустима възбрана на ментоловите цигари в Съединените американски щати, предава Bloomberg. Компанията, която закупи водещите марки на българския производител " Булгартабак " генерира до една четвърт от облагата си от този вид артикули.

Цената на акциите падна с до 11 % в Лондон, изтривайки $10,8 милиарда от пазарната капитализация. Председателят на отрасловата щатска организация желае да вкара нови ограничавания върху тютюна, съобщи в петък WSJ. Те биха отстранили дупката в закона, която позволяваше продажбата на ментолови цигари, макар възбраната за продажба на тютюневи произведения с аромати.

" BAT е най-уязвима ", написа Ричард Тейлър, анализатор в Morgan Stanley.

Съединени американски щати могат да забранят и продажбата на редица електронни цигари.

Агенцията за надзор на храните и медикаментите от дълго време се е прицелила върху ароматния тютюн, откакто редица проучвания демонстрира, че младежите, които пушат ментолови цигари, го вършат два пъти повече, в сравнение с тези, които пушат цигари без мирис.

Но не всички анализатори считат, че възбраната ще бъде въведена. Според Оуен Бенет от Jefferies сходен ход е малко евентуално, само че даже и да бъде въведена възбрана, това ще се случи след години. Гери Галахър от Deutsche Bank напомня, че тютюневите компании ще стартират каузи, което ще забави процеса.

Спадът в цената на акциите ясно демонстрира, че макар че BAT се насочва към електронните цигари и продуктите, които единствено загряват тютюна, компанията към момента разчита на обичайните цигари.

От продажбите на ментолови цигари в Съединени американски щати, BAT държи 40 %.

От началото на годината цената на акциите на компанията се сринаха с 40 % - най-големият спад от най-малко две десетилетия. През последните 19 години те са завършвали годината на алено единствено два пъти.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР