Британското звено на Transparency International предупреди в свой доклад, че

...
Британското звено на Transparency International предупреди в свой доклад, че
Коментари Харесай

Transparency International: Платформите за електронни плащания крият риск от пране на пари

Британското звено на Transparency International предизвести в собствен отчет, че институциите за електронни разплащания могат да се трансфорат в главно средство за транзакции за противозаконни действия, в случай че промишлеността не бъде контролирана по-стриктно. Анализаторите, които приканват за по-строг надзор на бързоразрастващия се бранш, показват, че над една трета от лицензираните във Англия компании за електронни заплащания крият риск да бъдат употребявани за пране на пари.

Докладът на интернационалната организация, представен от Financial Times, проучва всички 261 лицензирани на Острова компании за електронни транзакции. Става въпрос за платформи като Revolut, които могат да издават разплащателни карти, да поддържат сметки и да правят парични преводи, само че за разлика от обичайните банки, те нямат право да дават заеми или ипотеки и не са обхванати от схемата за отплата за финансови услуги. Тези компании са обработили транзакции за над 500 милиарда паунда за 12-те месеца до юни тази година, сочат данни на английския финансов регулатор. През 2019 година британските компании за електронни пари са държали средства на своите клиенти на стойност 10 милиарда паунда.
Рискове
100 от прегледаните платформи са посочени като рискови от отчета, въпреки да не са открити съответни нарушавания. През финансовата 2019/20 година близо една трета от известията за подозрителна активност, подадени от банки или други контролирани институции до органите по отношение на съмнения за противозаконни транзакции, са свързани със бранша на електронните заплащания.

Анализът на Transparency International разкрива, че уеб страници на съветски и украински език оферират основаване на анонимни фиктивни компании със сметки в английски институции за електронни пари, а лицензирани бизнеси за цифрови заплащания се популяризират за продажба за сред 600 хиляди и 1.5 млн. паунда.
Реклама
Опасения будят и притежатели или шефове на компании в сферата, които са директно свързани с следствия за изпиране на пари, или висши чиновници, които преди са били част институции с компрометирана известност по отношение на битката с противозаконните транзакции.

Институциите за електронни пари са вълнуваща опция както за вложители, по този начин и за клиенти, само че равнището на контрол върху тях не дава отговор на бързото им разгръщане, разяснява Бен Каудок, водещ откривател в Transparency International. Организацията слага под въпрос адекватността на упражнявания в бранша надзор. Британският финансов регулатор е разследвал 5 компании от този вид сред 2015 и 2020 година по данни на Financial Times от ноември 2020 година
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Банки и финанси
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР