Британското външно министерство заяви, че Великобритания се присъединява към САЩ

...
Британското външно министерство заяви, че Великобритания се присъединява към САЩ
Коментари Харесай

Великобритания замразява финансирането за агенцията на ООН за палестинските бежанци

Британското външно министерство съобщи, че Англия се причислява към Съединени американски щати и " краткотрайно стопира " бъдещото финансиране за Агенцията на Организация на обединените нации за подкрепяне на палестинските бежанци, до момента в който прегледа " притеснителни изказвания ", че чиновници на организацията са взели участие в нападението против Израел, осъществено от " Хамас " на 7 октомври, съобщи Ройтерс.

" Англия е ужасена от изказванията, че чиновници на организацията на Организация на обединените нации са взели участие в нападението против Израел на 7 октомври - колосален терористичен акт, който държавното управление на Англия неведнъж е осъждало " се споделя в изказването.

Службата на Организация на обединените нации за подкрепяне на палестинските бежанци (УНРВА) заяви през вчерашния ден, че е почнала следствие против няколко свои чиновници по съмнение, че са забъркани в офанзивите на палестинската ислямистка формация " Хамас " против Южен Израел, а Съединени американски щати обявиха, че краткотрайно стопират финансирането си за организацията, съобщи Ройтерс.

" Израелските управляващи предоставиха на УНРВА информация за хипотетична замесеност на няколко нейни чиновници в ужасяващите офанзиви против Израел от 7 октомври ", сподели Филип Лазарини, който оглавява службата на Организация на обединените нации. " За да се резервира опцията УНРВА да доставя филантропични помощи, взех решение за неотложно преустановяване на договорите с въпросните чиновници и за започване на следствие, което да откри истината без никакво отсрочване ", добави той.   

Междувременно представителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Матю Милър съобщи, че Вашингтон " краткотрайно стопира отпущането на в допълнение финансиране за УНРВА, до момента в който тези изказвания не бъдат прегледани и до момента в който Организация на обединените нации не предприеме дейности ".

Лазарини не оповести броя на чиновниците на УНРВА, за които се допуска, че са забъркани в офанзивите, нито в какво тъкмо се показва тяхната съпричастност. Милър обаче уточни, че става въпрос за 12 души. 

" Всеки чиновник на УНРВА, който е забъркан в терористични актове ", ще бъде измамен под отговорност даже и посредством наказателно гонене, акцентира Лазарини.   

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш е ужасяващ от обвиняванията, съобщи неговият представител Стефан Дюжарик.

Гутериш изиска от Лазарини да организира следствие и да подсигурява, че всеки чиновник на УНВРА, който се окаже, че е взел участие или насърчавал офанзивите от 7 октомври, ще бъде неотложно уволнен и предаден за вероятно наказателно гонене. " Ще се направи незабавен, обширен и самостоятелен обзор на УНВРА ", добави Дюжарик. 

Ръководителят на европейската политика Жозеп Борел сподели, че Европейски Съюз " ще реши по-нататъшните си дейности и ще си извлече поучения въз основа на резултатите от цялостното и всеобхватно следствие ".

УНВРА е основана през 1949 година след Първата арабско-израелска война. Агенцията дава на палестинците в Газа, Западния бряг, Йордания, Сирия и Ливан филантропична поддръжка в региона на  учебното обучение, първичните здравни грижи и др.  

Организация на обединените нации обезпечи филантропична помощ и даде заслон на хората, бягащи от въздушните удари и сухопътната атака на Израел след офанзивата от 7 октомври, при която по данни на Тел Авив са бяха убити 1200, а 253 са бяха взети за заложници. 

" Тези шокиращи изказвания са направени в миг, в който над 2 000 000 души в Газа зависят от животоспасяващата помощ, която организацията дава ежедневно след началото на войната ", сподели Лазарини.

Израелската атака опустоши огромна част от гъстонаселената линия Газа и аргументи гибелта на повече от 26 000 палестинци съгласно данни на локалните здравни управляващи.

Най-големите спонсори на УНВРА са Съединени американски щати, Германия и Европейски Съюз. Те неведнъж обявиха, че са на ръба на опциите си да дават филантропични помощи на хората в Газа. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР