Британското правителство в събота отхвърли призивите да уволни топ съветника

Британското правителство в събота отхвърли призивите да уволни топ съветника ...

Заради неспазване на карантината: Искат оставката на „архитекта на Брекзит“, който е с COVID-19.


Британското правителство в събота отхвърли призивите да уволни топ съветника Доминик Къмингс заради твърденията, че нарушава мерките срещу разпространението на коронавируса, пътувайки из страната, докато показва симптоми на заболяването.
При пристигане във Великобритания: Задължителна 14-дневна карантина за всички Глобата за нарушителите е 1000 британски лири
Къмингс напуснал дома си в Лондон малко след като на 30 март му била поставена диагнозата, че се е заразил с вируса, а по-късно беше видян с малкия си син в близост до дома на родителите си в Дърам, на повече от 400 километра.

Съгласно мерките срещу разпространението на коронавируса, въведени на 23 март, всеки със симптоми трябва да се самоизолира в собствения си дом. И хората на възраст над 70 години - каквито са родителите на Къмингс, нямат право да приемат посетители.

Британската опозиционна Лейбъристка партия заяви, че действията му предполагат, че Къмингс вижда себе си над закона, а либерадемократите заявиха, че това може да е повод за оставка.

"Обществеността направи извънредни жертви по време на тази пандемия и блокирането. Това не може да бъде едно правило за тези, които ги определят, а друго за британския народ", заяви лидерът на лейбъристите Киър Стармър.

Неназован министър заявил пред „Дейли Телеграф“: „Той ще трябва да си отиде. Това е просто арогантност."

Но говорител на премиера Борис Джонсън каза, че Къмингс е действал „в съответствие с насоките за коронавирус".

„Поради това, че неговата съпруга може да е заразена с коронавирус и голямата вероятност той самият да се разболее, за Доминик Къмингс е от съществено значение да гарантира, че малкото му дете може да бъде правилно обгрижвано", заяви говорителят в събота.
Великобритания с нови правила за мигрантите от ЕС от 1 януари 2021 г. ЕС заплаши Лондон със съдебна процедура заради законодателните промени
„Сестра му и племенниците му се бяха съгласили да помогнат, така че той отиде в къща в близост, но отделно от неговото семейство, в случай че помощта им е необходима", добави той.

На 24 март висш здравен служител каза, че „въпреки че ние насърчаваме всички да останат в собствените си домове ... ясно е, че ако имате възрастни, които не могат да се грижат за малко дете, това е изключително обстоятелство“.

Къмингс също отрече съобщения във вестник „Гардиън“, че полицията е говорила директно с него или семейството му по въпроса.

Доминик Къмингс е известен като човека организирал успешната кампания за излизане от европейския съюз по време на референдума за Брекзит. Някои го определят като „сивия кардинал“ в правителството на Борис Джонсън.
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани България 2 408 36 126 808 Света 5 340 192 41 985 340 735 2 178 862 Заразени* Нови Починали България 2 408 36 126 Света 5 340 192 41 985 340 735

Източник: btvnovinite.bg