Британското правителство трябва да даде приоритет на инвестициите в зелени

...
Британското правителство трябва да даде приоритет на инвестициите в зелени
Коментари Харесай

МВФ съветва Великобритания да харчи повече за зелени проекти

Британското държавно управление би трябвало да даде приоритет на вложенията в зелени планове, с цел да сътвори повече работни места и да стартира бързото възобновяване от рецесията, подбудена от ковид, счита основният икономист на Международния валутен фонд (МВФ) Гита Гопинат, предава "Гардиън ".

Икономическият консултант на МВФ, съобщи, че увеличението на безработицата, провокирано от рецесията с Ковид-19, ще изисква бързи дейности за попречване на трайни вреди и в отговор могат да се употребяват разноските за планове с ниски въглеродни излъчвания.

В тирада пред английските депутати Гопинат сподели, че страни като Обединеното кралство имат опция да "правят обществени вложения, които да са ориентирани към потребността от по-зелена планета и в това време към възобновяване на работни места ". Премиерът на страната Борис Джонсън очерта проекти тази седмица да предложи вложения в планове на стойност 5 милиарда английски лири - в това число пътища, мостове, лечебни заведения и учебни заведения за рестартиране на стопанската система на Англия. Той обаче бе подложен на критика, че не приоритизира повече и не харчи задоволително за екологичните планове. Според Гопинат страните нямат друго решение, с изключение на да се оправят с световното стопляне и събитията към Ковид-19 им дава опция да го създадат.

"За доста страни в този момент е моментът да поемат обществени капиталови разноски, тъй като това ще бъде рецесия, при която хората ще икономисват. Частният бранш също ще се въздържа от разноски за известно време, тъй че обществените вложения ще имат огромна роля ", споделя икономистката.

Лорънс Буун, основният икономист на Организацията за икономическо съдействие и развиване поддържа Гопинат в изявленията си. Двамата икономисти от авторитетните интернационалните организации прибавиха още, че Англия би трябвало да се оправи с възходящата безработица.

А вложението в зелено икономическо възобновяване би могло да сътвори 1,6 милиона нови работни места във Англия, до момента в който пандемията отшуми, сочи отчет на Института за проучване на обществената политика. Институтът предизвести, че без държавна интервенция безработицата може да нарасне с повече от 2,1 милиона души или до съвсем 10% от работната мощ.

"В нашия отчет се открива, че вложенията за чисто възобновяване са потребни за понижаване на безработицата и за околната среда. Още повече, че и обществото е според ", споделя Лука Мърфи, шефът на Института.

Правейки проект за основаване на работни места и справяне с климатичната обстановка, съгласно Института, могат да се основат 560 000 нови работни позиции посредством увеличение на финансирането за енергийна успеваемост на домовете.

До 700 000 работни места могат да се отворят в обществените грижи, а 230 000 посредством вложение в резистентен публичен превоз като инфраструктура за вървене и колоездене и пунктове за зареждане на електрически транспортни средства.

Около 46 000 работни места ще са нужни и, в случай че се финансират повече засаждането на дървета и възобновяване на торфени площи.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР