Британското правителство се надява на споразумение за напускане на ЕС

...
Британското правителство се надява на споразумение за напускане на ЕС
Коментари Харесай

Британският заместник-министър за Брекзит със специално интервю за БНТ

Британското държавно управление се надява на съглашение за овакантяване на Европейски Съюз още през есента. В това е уверена заместник-министъра в английското министерство за овакантяване на Европейски Съюз Суела Браверман. Тя беше на посещаване у нас и беседва с министър на вътрешните работи, с вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева и със заместник-министъра на защитата Атанас Запрянов. Зам.-министър Браверман даде особено изявление за Българска национална телевизия.

Суела Браверман, заместник-министъра в английското министерство за овакантяване на Европейски Съюз: " Беше същинско наслаждение да посетя България. Благодаря на заместник-министъра на защитата Запрянов, вътрешния министър Маринов и външния министър Захариева за топлия банкет. Срещнах се с тях, с цел да подчертая мощните връзки в областта на сигурността, които имаме с България. Сътрудничим си в необятен набор от сфери - правоохранителните органи, попречване на закононарушения и това може да продължи и след Брекзит. Разговаряхме и за правата на хилядите английски жители, които живеят в България, с цел да се уверим, че и българското държавно управление споделя нашия ангажимент за взаимност на правата на жителите. Доволна съм, че имахме в действителност продуктивни диалози с българското държавно управление, което ще успокои английските жители в страната ви за прекосяването през процеса на овакантяване “.
Споменахте съдействието в областта на сигурността. Може ли да зародят компликации или нови опасности в тази област след Брекзит, в случай че Англия към този момент няма достъп до общите европейски бази данни, до Шенгенската осведомителна система, да вземем за пример...
Суела Браверман, заместник-министъра в английското министерство за овакантяване на Европейски Съюз: " От диалозите ми със заместител - министъра на защитата стана ясно, че България надълбоко цени партньорството с Обединеното кралство в предотвратяването на закононарушения и сигурността. Както и при срещата с министър Маринов. Работихме с българските правоохранителни органи в интервенция " Халифакс ", да вземем за пример - за попречване на трафик на хора, също в битката с подправените монети. Това е доста значимо за гарантирането на сигурността на нашите жители. Ценим нашето партньорство с България и Европейски Съюз в областта на сигурността, имаме вяра, че имаме какво да им дадем и желаеме да продължим да работим с нашите европейски сътрудници за сигурността на нашите жители против сериозните закани, пред които дружно сме изправени “.
Една доста значима тематика, която и вие споменахте... доста британци живеят в България и доста българи работят и учат във Англия. Какво ще се промени в техния живот поради Брекзит?
Суела Браверман, заместник-министъра в английското министерство за овакантяване на Европейски Съюз: " Убедена съм, че ще реализираме добра договорка с Европейския съюз и европейските жители, които сега живеят в Обединеното кралство, измежду тях и 120 000 българи, които живеят и учат там и имат фамилии, ще могат да останат и да живеят, както до момента. Имаме добър прогрес с въвеждането на програмата за непрекъснат статут за тези хора, тя им обезпечава достъп до опазване на здравето, обучение, обществени помощи, жилища и други типове поддръжка, отбрана в съда. Много се гордеем с пакета от права, който подготвихме за европейските жители, в това число и български жители във Англия. Затова призоваваме и насърчаваме България да се отнесе по сходен метод към британците, живеещи тук “.
Но да си представим, че една майка желае нейното дете да учи във Англия след 2020 година. Какво ще е особеното тогава за искащите да учат в страната Ви?
Суела Браверман, заместник-министъра в английското министерство за овакантяване на Европейски Съюз: " Знаем, че доста младежи в България избират да учат в английски университети, тъй като получават страхотни познания и получават чудесно обучение. За тях това е превъзходно прекарване. Ние доста ценим това предпочитание да идват в английските университети. До края на 2020 година, в случай че успеем да реализираме положително съглашение с Европейски Съюз, те ще могат да идват да учат както до момента. А след 2020 година работим по бъдещото партньорство и желаеме партньорство с Европейски Съюз, което да разреши на хората да идват да учат в нашите университети, както и противоположното. Надяваме се да се споразумеем за това с Европейския съюз “.
Какво ще се случи, в случай че Англия напусне Европейския съюз без съглашение. Има прогнози, че ще възникне безпорядък по границите, че ще има дефицит на храни и лекарства... Вероятен ли е сходен сюжет?
Суела Браверман, заместник-министъра в английското министерство за овакантяване на Европейски Съюз: " Британското държавно управление е решително, че ще успеем да реализираме положително съглашение с Европейския съюз доста скоро, още през есента. Споразумение, което подсигурява права, отваря опция за близко партньорство с Европейския съюз, само че в това време зачита резултатите от нашия исторически референдум. Но, несъмнено, постоянно съществува опция да няма съглашение. Едно отговорно държавно управление би трябвало да се приготви за този вид. Ето за какво подхващаме виновни стъпки да подготвим хората във Англия, бизнеса, пътуващите сред Англия и страните - членки за това какво би трябвало да създадат, с цел да се приготвят за евентуално съществуващата опция да няма съглашение. Това не е нещо, което желаеме, само че въпреки всичко е допустимо. Правим го, тъй като и Европейската комисия също дава много рекомендации за това какво да се предприеме при положение, че няма съглашение. Това е отговорно държание - да се подготвим за сходна опция, само че, несъмнено, не желаеме това да се случи и не мислим, че ще се случи “.
Преговорите текат доста мъчно или най-малко такова е усещането. Границата с Ирландия ли е ключът към всичко, това ли е най-трудният въпрос?
Суела Браверман, заместник-министъра в английското министерство за овакантяване на Европейски Съюз: " Преговорите са предизвикателство, това е неоспоримо. Но ние напреднахме много, договорихме с Европейски Съюз към 85% от съглашението за овакантяване - въпроси като правата на жителите, преходния интервал, финансовото съглашение. Това са сложни въпроси, само че успяхме да се договорим по тях. Сега се опитваме да договорим детайлностите за позицията на Северна Ирландия. Нашето виждане е да няма твърда граница сред Северна Ирландия и република Ирландия, тъй като Северна Ирландия е част от Обединеното кралство. Това е уговорката, който пое нашето държавно управление, надяваме се да срещнем схващане от Европейския съюз “.
Има ли възможност да бъде извършен втори референдум за участието в Европейски Съюз?
Суела Браверман, заместник-министъра в английското министерство за овакантяване на Европейски Съюз: " Не. Проведохме референдум - той беше исторически, нещо, което се случва един път на потомство. Хората чакаха 40 години, с цел да гласоподават на този референдум. Милиони участваха, тъй като имаха вяра в него. Това държавно управление и този министър председател са решени да следват резултата, без връщане обратно, без смяна на резултата, без превръщане, без втори референдум “.
Каква ще бъде Англия след Брекзит, по какъв начин си представяте живота тогава?
Суела Браверман, заместник-министъра в английското министерство за овакантяване на Европейски Съюз: " Аз съм огромен оптимист за Англия след Брекзит. Гласувах за овакантяване, не тъй като не одобрявам Европа, обичам доста европейски страни, своите европейски другари и родственици. Но имам вяра, че Англия има огромни благоприятни условия отвън съюза, късмет да построи положително другарство с Европейски Съюз, като близки сътрудници, съдружници в сигурността и външната политика, търговията. Няма причина Брекзит да ни накара да разрушим тези скъпи връзки сред нас “.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР