Британското правителство публикува писма между премиера Тереза Мей и председателя

...
Британското правителство публикува писма между премиера Тереза Мей и председателя
Коментари Харесай

Брюксел увери Мей, че не иска да се прилага защитният механизъм за Ирландия

Британското държавно управление разгласява писма сред премиера Тереза Мей и ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск и ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за защитния механизъм, написа " Гардиън ".

Кореспонденцията е за съглашението за овакантяване на Европейски Съюз от страна на Англия и защитния механизъм за отбягване на " твърда " граница сред Северна Ирландия и Ирландия.

В писмото си Юнкер и Туск оферират " обяснения " по отношение на договорката . Те означават, че Брюксел " не желае защитният механизъм да влиза в действие " и удостоверяват " решимостта си " да го заменят.

 Малък късмет за Мей да прокара съглашението за Брекзит
Малък късмет за Мей да прокара съглашението за Брекзит

Министърът на интернационалната търговия Лиъм Фокс призна, че министър председателят е в слаба позиция

" Ние не сме в позиция да се съгласим на нещо, което трансформира или не дава отговор на съглашението за овакантяване ", означават двамата представители на Европейски Съюз.

Те твърдят, че Брюксел ще обмисли софтуерни разновидности на защитния механизъм.

" Гардиън " отбелязва, че писмото като цяло не съдържа нещо ново за механизма . Има единствено уверения, че използването му ще бъде краткотрайно. Но Туск и Юнкер акцентират, че са съществени по отношение на намиране на механически решения по въпроса с границата, които ще създадат защитния механизъм непотребен.

 Европейски Съюз се приготвя да отсрочи Брекзит до юли
Европейски Съюз се приготвя да отсрочи Брекзит до юли

Крайният период 29 март за излизане от Европейски Съюз в този момент се преглежда от Брюксел като малко евентуален

Европейската комисия също споделя желанията си допустимо най-бързо определяне на бъдещите връзки с Лондон. Юнкер и Туск дават обещание да " работят ускорено за съглашение до 31 декември 2020 година ", с цел да се подсигурява, че защитният механизъм за Ирландия няма да бъде задействан. Дори и да бъде задействан този механизъм, това ще бъде с краткотраен темперамент до подписване на съглашение, което ще подсигурява отбягване на " твърда " граница.

 Тереза Мей: Брекзит без договорка е злополука
Тереза Мей: Брекзит без договорка е злополука

Ключово гласоподаване в Лондон

Комисията също изрази подготвеност за удължение на преходния интервал , в случай че съглашението за бъдещите връзки не бъде готово до края на 2020 година, когато изтича контрактуваният период. Писмото също удостоверява, че съглашението за Брекзит няма да засегне Белфасткото съглашение от 1998 година, нито съдействието сред Ирландия и Северна Ирландия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР