Британското правителство публикува част от документите, предупреждаващи за възможните последствия

Британското правителство публикува част от документите, предупреждаващи за възможните последствия ...

Правителството на Великобритания публикува част от документите за последствията от Brexit без сделка.Британското правителство публикува част от документите, предупреждаващи за възможните последствия от излизането на страната от ЕК без сделка, съобщава Sky News. В пет от страниците на документа, публикувани на сайта правителството предупреждава, че Великобритания ще се сблъска с негативни последствия от Brexit без сделка още в първия ден.

В частност в справката се говори за нарастване на общественото недоволство, „значителни“ повишения на цените на електроенергията, а също така и за проблеми с доставката на хранителни продукти и лекарства.

Отбелязва се също така потенциалният спад на способността на Великобритания за справяне с огнищата от болести по животните, заради намаляване на доставката от ветеринарни препарати, както и за необходимостта и предприемането на спешни мерки по осигуряване на достъп до чиста вода в случай на прекъсване на достъпа до химикали. Вероятността от това обаче се смята за „слаба“.

В документа се коментират и опасения, че Гибралтар не е достатъчно добре подготвен за Brexit без сделка.

От своя страна министърът в сянка по Brexit Кир Стармер, цитиран от международните агенции смята, че документите потвърждават сериозните рискове за Brexit без сделка.

„Изключително безотговорно е от страна на правителството да се опитва да игнорира тези строги предупреждения и да пречи на това обществеността да види доказателствата“, е казал Стармер. „Борис Джонсън трябва сега да признае, че е бил нечестен с британския народ за последствията от Brexit без сделка“, е добавил той.

Документът за последствията за Brexit без сделка, според съобщенията, е бил публикуван след искане на парламента. Депутатите от опозицията са искали също така да бъдат публикувани личните съобщение между съветниците на премиера включително и в WhatsApp и Facebook по повод петседмичното спиране на работата на парламента от Борис Джонсън. Но правителството е отхвърлило тази молба, наричайки я „неуместна“.

По-рано парламентът на Великобритания официално съобщи за спирането на работа до 14 октомври. Това означава, че парламентаристите ще имат много малко време за обсъждане на сделката с Брюксел преди излизането на Великобритания от ЕС, което е планирано за 31 октомври. Британският премиер Джонсън отрича че тази стъпка е свързана с желанието за излизане на Великобритания от ЕС без сделка. Въпреки това в понеделник парламентаристите за втори път през последните дни гласуваха против провеждането на предсрочни избори в страната: Джонсън предлагаше провеждането на избори на 15 октомври –  преди набелязания за 31 октомври краен срок за излизането на страната от ЕС.

Кралицата на Великобритания, Елизабет II подписа на 9 септември закон, който  отлага излизането на страната от ЕС, ако не бъде подписано споразумение с Брюксел преди 31 октомври. Според закона, Джонсън трябва да поиска ЕС да отложи крайният срок за Brexit за 31 януари 2020 г. Целта на тази мярка е да се избегне „твърдото“ излизане от ЕС без двустранно споразумение с Брюксел.

Източник: 3e-news.net