Британското правителство представи нови мерки, които имат за цел да

...
Британското правителство представи нови мерки, които имат за цел да
Коментари Харесай

Закъсня ли британското правителство с мерките за защита на технологичните компании от чуждестранни поглъщания?

Британското държавно управление показа нови ограничения, които имат за цел да защитят водещите софтуерни компании на страната от враждебни поглъщания, предава Си Ен Би Си.

Някои специалисти обаче се питат дали разпоредбите, които са в развой на разработка от няколко години, идват прекомерно късно, като се има поради, че две от най-иновативните английски компании към този момент са непозната благосъстоятелност. Базираният в Кеймбридж производител на чипове Arm бе продаден на японският софтуерен конгломерат SoftBank през 2016 година, до момента в който лабораторията за изкуствен интелект DeepMind стана благосъстоятелност на Гугъл през 2014 година

Мат Клифърт, който е изпълнителен шеф на стартъп инкубатора Entrepreneur First, съобщи пред Си Ен Би СИ, че държавното управление „ евентуално “ е трябвало да се намеси в тези покупко-продажби. „ Технологиите се трансформират във въпрос на национална сигурност. Технологичният суверенитет е доста значим “, разяснява той.

Докато Arm бе продадена за 24 милиарда паунда (31,6 милиарда долара), DeepMind коства на Гугъл единствено 400 млн. паунда. Днес DeepMind е считан за един от международните водачи в ИИ.

Иън Хогарт, който от бизнесмен се е трансформирал се в вложител в софтуерния бранш, счита, че DeepMind е трябвало да бъда национализиран от английското държавно управление.

„ Трудно ми е да си показва обстановка, в която Англия не е в по-добра позиция от сегашната, в случай че DeepMind бе останала самостоятелна компания. За каква сума може Гугъл да продаде компанията през днешния ден? 5 милиарда $? 10 милиарда $? 50 милиарда $? За мен е мъчно да си показва по какъв начин Гугъл продава DeepMind на Amazon, Tencent или Фейсбук на каквато и да е било цена “, написа той в коментар през 2018 година

„ От настояща позиция е ясно, че щеше да е по-добре в случай че държавното управление на Англия беше блокирало това придобиване и бе запазило компанията самостоятелна. Може ли, даже през днешния ден, да се каже, че Англия би трябвало да се намеси и да анулира продажбата, с цел да направи DeepMind още веднъж самостоятелна? “, разяснява той.

Докато DeepMind е водач в изкуственият разсъдък, Arm е водач при чиповете. Енергийно ефикасната архитектура за чипове на компанията се употребява от 95% от актуалните смарт телефони.

„ В случая с Arm не разбирам, за какво локалните вложители не предложиха по-добра оферта от задграничните “, разяснява Джон Кроуфърд, професор по компютърни науки в Кеймбриджкия университет. „ Arm е страховит триумф и има превъзходна дълготрайна вероятност. “, прибавя той.

„ В случая с Arm не разбирам, за какво локалните вложители не предложиха по-добра оферта от задграничните “, разяснява Джон Кроуфърд, професор по компютърни науки в Кеймбриджкия университет. „ Arm е страховит триумф и има превъзходна дълготрайна вероятност. “, прибавя той.

В момента Softbank е пробва да продаде Arm на американският производител на чипове Nvidia за 40 милиарда $, само че пред договорката има редица спънки, като основна роля играят китайските регулатори.

Освен в областта на ИИ и чиповете, Кроуфърт споделя, че Англия има и авиокосмически и биотехнологични компании, които би трябвало да бъдат предпазени от задгранично придобиване, като включително влиза BAE Systems.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР