Британското правителство инвестира над 65 милиона паунда в технологии на

...
Британското правителство инвестира над 65 милиона паунда в технологии на
Коментари Харесай

Великобритания също инвестира в изграждането на роботи за ядрени централи

Британското държавно управление влага над 65 милиона паунда в технологии на бъдещето. Това са технологии, които могат да трансформират живота на хората и цялата планета - като високоефективни акумулатори за електрически транспортни средства, съвременни медицински процедури и роботи за нуклеарни централи.

Помощта ще бъде предоставена посредством държавния Фонд за индустриална тактика, като задачата е създаването на решения за някои от най-големите световни провокации, в това число изменението на климата и битката с заболявания като рак и Алцхаймер.

По-голямата част от финансирането - близо 44 милиона паунда - ще бъде ориентирано към създаването на последващо потомство високоефективни акумулатори, които могат да се употребяват за нови технологии като електрически самолети.

6,5 милиона паунда ще бъдат разпределени към Центъра за усъвършенствано лекуване за по-добър достъп на пациентите до съвременни лечения в битката против болести като мускулна дистрофия на Дюшен и муковисцидоза.
 Лоша вест за Англия: Hitachi се отдръпна от нуклеарен план за £20 милиарда
Лоша вест за Англия: Hitachi се отдръпна от нуклеарен план за £20 милиарда

Японската компания се отдръпна от плана за съживяването на централата Wylfa в Уелс

С 15 милиона паунда държавното управление ще подкрепи университети, както и проучвателен и бизнес организации, за основаването на роботи за ревизия, поддръжка и ремонт на нуклеарни електроцентрали, спътници и вятърни турбини.

Роботите ще се употребяват и за справяне с проблеми, произлизащи от пандемията от Covid-19, в това число доставки или пренасяне на болнични кревати, като по този метод ще се избегне човешкия риск.

Тенденцията за създаването на роботи за нуклеарни централи се ускорява доста през последните години. В края на месец юни тази година Американският Научно-изследователски институт за електроенергетика (EPRI) самостоятелен дрон за работа в нуклеарни централи.

Дронът, който ще се употребява в нуклеарната централа " Питч Ботъм " (Peach Bottom), е планиран по този начин, че да служи за автоматизирана инспекция на съставените елементи на централата на труднодостъпни места. Технологията също по този начин ще търси температурни аномалии и ще събира данни от радиологичните зони, без това да постанова намесата на оператори.
 В Съединени американски щати сътвориха самостоятелен дрон за работа в нуклеарни централи
В Съединени американски щати сътвориха самостоятелен дрон за работа в нуклеарни централи

Технологията ще събира данни и ще прави работата на централата по-безопасна

Англия е една от дребното развити страни, в които все още не престават да се построяват нуклеарни мощности. Страната също по този начин не един път е показвала интереса си към развиването на дребните модулни реактори. В средата на месец юли държавното управление заяви, че ще 40 милиона паунда за развиване на усъвършенствани нуклеарни модулни реактори и дребни модулни реактори (ММР). А през месец ноември предходната година Британската организация за научни проучвания и нововъведения (UKRI) на Rolls-Royce, която управлява консорциум за проектирането на нов тип нуклеарен реактор.

Всичко това обаче идва в един леко казано противен миг за нуклеарната промишленост на Острова. Преди дни японската компания Hitachi се отдръпна от дълго плануван план за нова нуклеарна централа, оценен на 20 милиарда паунда.

Ядрената електроцентрала Wylfa, известна още като някогашната електроцентрала Magnox, е ситуирана покрай северозападното крайбрежие на Уелс. Работата на централата стопира вечно на 30 декември 2015 година, след 44 години употреба.

На 4 април 2017 година Horizon Nuclear Power - дъщерното сдружение на Hitachi, разработващо плана - подава молба до Службата за нуклеарно контролиране на Англия за създаване на два нови и съвременни реактора на мястото на остарялата станция. На 16 септември тази година сдружението разгласи, че се изтегля от плана.
 По какъв брой нуклеарни централи би трябвало да се построяват годишно, с цел да се реализиран климатичните цели?
По какъв брой нуклеарни централи би трябвало да се построяват годишно, с цел да се реализиран климатичните цели?

Ядрената енергетика би трябвало да бъде в сърцето на прехода към чиста енергия
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР