Британското правителство е пред разпад, тъй като министри не желаят

...
Британското правителство е пред разпад, тъй като министри не желаят
Коментари Харесай

Британски министри не искат Борис Джонсън за премиер

Британското държавно управление е пред разпад, защото министри не желаят да работят с Борис Джонсън, в случай че стане министър-председател, писаха медиите на Острова. Консервативната партия ще избира новия си водач във вторник, като кандидатите са Джонсън и министърът на външните работи Джеръми Хънт.

Двамата от основните министри - на финансите и на правораздаването, оповестиха подготвеност да изоставен постовете си, в случай че отпред на кабинета застане  Джонсън. Финансист №1 на Англия Филип Хамънд съобщи в изявление за Би Би Си, че ще напусне поста си, в случай че Консервативната партия реши Джонсън да наследи Тереза Мей. Той сподели, че Брекзит без съглашение, на което е подготвен Борис Джонсън, " не е нещо, което би приел ". Хамънд  ще подаде оставка дружно с Мей в сряда и няма да разреши на новия министър председател да го уволни. Британският финансов министър счита, че е значимо идващият министър-председател и неговият финансов министър да бъдат " близки съдружници " в мненията си за политиката по отношение на Брекзит.  Филип Хамънд счита също, че обстановката " може да е по-сложна ", в случай че другият претендент за водач на Консервативната партия и министър председател на Англия Джеръми Хънт завоюва конкуренцията. Хамънд обаче акцентира, че това е малко евентуално, така като  " всички социологически допитвания " демонстрират, че Борис Джонсън ще успее.

Оставка е подготвен да хвърли и правосъдният министър Дейвид Гок, писа в. " Сънди таймс ".  " Ако би трябвало да поддържа възможността за излизане на страната от Европейски Съюз без съглашение на 31 октомври, за което Джонсън говори няколко пъти, то аз не съм подготвен да вземам участие в това ", сподели той. Дейвид Гок е безапелационен, че " като член на държавното управление на Тереза Мей смята, че е вярно да подаде оставка ". Правосъдният министър също ще изчака резултатите от вота в Консервативната партия, преди да подпише оставката си. 

Таблоидът в. " Сън " пък твърди, че повече от 12 британски министри имат намерение да се отдръпват, в случай че Борис Джонсън стане министър-председател. Освен Хамънд и Гок изданието загатва имената на министрите, отговарящи за бизнеса Грег Кларк и за Северна Ирландия Карън Брадли, както и няколко младши министри.

 

 ОТПОР

Консерваторите бунтовници в английския парламент заплашват да се опълчват на концепциите на Борис Джонсън за Брекзит без съглашение, писа в. " Таймс ". Най-малко шестима депутати от Консервативната партия ще беседват с либералдемократите в опит да попречат на работата на държавно управление на Джонсън. В рамките на срещите ще бъде прегледана и опцията да се гласоподава избор на съмнение на Борис Джонсън или даже консерваторите да се причислят към противопоставящата се на Брекзит Либералдемократична партия. Дори и единствено двама консерватори да " станат " либералдемократи, това ще лиши Джонсън от опцията да разполага с парламентарно болшинство, отбелязва " Таймс ". 

 23 юли е датата, на която Консервативната партия ще си избере нов водач, който ще бъде и министър председател на Англия.

 

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР