Британското правителство е обвинено, че следва безотговорна политика след Брекзит,

...
Британското правителство е обвинено, че следва безотговорна политика след Брекзит,
Коментари Харесай

Великобритания притиска Африка за евтини банани

Британското държавно управление е упрекнато, че следва безотговорна политика след Брекзит, която може да понижи още повече цените на бананите в магазините - само че с цената на прехраната на хиляди служащи в дребни плантации в някои от най-бедните страни в Африка, разяснява в. " Гардиън ".

Британският пазар към този момент е доминиран от по този начин наречените производители на " доларови банани " от Латинска Америка, които са в положение да продават на ниска цена, като са се възползвали от контрактуваните от Европейски Съюз съглашения за свободна търговия, които са понижили налозите върху вноса или цените върху плодовете.

Европейски Съюз обаче даде обещание през 2019 година да не понижава повече митата , наложени на огромните производители, като признава въздействието върху по-малките африкански съперници. Излизането на Обединеното кралство го освободи от това заричане към най-бедните в света.

Според Afruibana, Панафриканската асоциация на производителите и експортьорите на банани, всички индикации са, че резултатът ще бъде изменничество, като държавното управление на Обединеното кралство ще се откаже от обещанието на Европейски Съюз да ги отбрани.

Тарифните отстъпки за банани към този момент бяха направени през последната година за Мексико и Перу като част от присъединението на Обединеното кралство към Всеобхватното транстихоокеанско партньорство (CPTPP).

Търговско съглашение с Австралия ще докара до унищожаване на всички мита в границите на осем години .

Правителството на Обединеното кралство в този момент се ангажира с преразглеждане на съответни цени за банани като част от комерсиалното си съглашение със страните от Андите - Колумбия, Еквадор и Перу - което съгласно африканските производители може да унищожи бизнеса в Гана, Камерун и Кот д`Ивоар, страни, чиито стопански системи са измежду минимум диверсифицираните в света.

Външният министър Джеймс Клевърли отхвърли да ангажира Обединеното кралство с уговорката към Европейски Съюз.

Джоузеф Овона Коно, президентът на Afruibana, сподели: " Afruibana беше надълбоко загрижена, че Обединеното кралство намали цените за банани за Перу и Мексико като част от присъединението си към транстихоокеанското комерсиално съглашение без съвещания с африканските държавни управления.

Притеснени сме, че това може да е сигнал за отклоняване от жизненоважния и дълготраен ангажимент на Обединеното кралство да поддържа и развива нашия бранш.
 Англия се отхвърли да отстранява противоречиви монументи
Англия се отхвърли да отстранява противоречиви монументи

Към тях обаче ще се добави изчерпателно пояснение за по-цялостно схващане на историческия подтекст

" Ако сходни отстъпки бъдат направени в идните договаряния с към този момент преобладаващите снабдители на Обединеното кралство като Еквадор, Колумбия или Коста Рика , това ще докара до по-малък избор за английските консуматори и ще сложи прехраната на хиляди служащи, техните фамилии и поддържащи компании в други страни.

Африканският бананов бранш е в сериозна заплаха . "

Силно конкурентният бранш на супермаркетите в Обединеното кралство, с десетилетията на ценови войни, по време на които марките се състезаваха за ходило посредством огромни понижения на бананите, беше главен фактор зад ниските цени на бананите, на които се радват английските консуматори, дружно с продължаването на споразуменията за свободна търговия, подписани с Европейски Съюз, когато Обединеното кралство беше държава-членка. 10-те съществени търговски марки на дребно в Обединеното кралство продават 90% от бананите в продажба.

Латинскоамериканските снабдители преобладават, като трите водещи снабдители - Колумбия, Коста Рика и Еквадор - съставляват 62,7% от пазара .

Според Afruibana 11,5% от пазара, държан от африканските народи, обезпечава повече от 80 000 директни и непреки висококачествени работни места и поддържа към половин милион души в селските региони .

Африканските производители настояват, че ходът за понижаване на разноските за латиноамериканските производители няма безусловно да намали в допълнение цените за английския покупател, защото цената за потребителя към този момент е толкоз ниска.

Гарет Томас, министър на търговията в сянка, сподели, че незачитането на производителите в Африка следва наклонността на сключване на покупко-продажби без схващане на по-широките последствия.

" За страдание не е изненадващо, че министрите могат да подкопаят вероятностите на най-бедните и изключително тези в основен съдружник на Британската общественост. Министрите обърнаха малко внимание на Африка, като редуцираха Министерството на интернационалното развиване и понижиха финансирането на помощта. Това е още един образец за комерсиална договорка, подписана от Лиз Тръс и Грег Хандс, без да обмислят дълготрайните последствия ", заключи Гарет Томас.

През 2012 година Обединеното кралство е внесло 12 146 тона от 30 000 производители на банани на остров Сейнт Лусия. До 2022 година това е намаляло с 95% до едвам 541 тона.
 Италия готви проект за съдействие с Африка
Италия готви проект за съдействие с Африка

Рим го преглежда като противопоставяне на миграцията

Говорител на Министерството на бизнеса и търговията сподели: " Обединеното кралство употребява нашата комерсиална тактика, с цел да поддържа стопанските системи на разрастващите се страни, като в същото време поддържа английския бизнес и оказва помощ на потребителите. Миналата година стартирахме нова комерсиална скица за разрастващите се страни, с цел да създадем по-добре разрастващите се страни да изнасят за Обединеното кралство и 99% от стоките, импортирани от Африка, ще влизат в Обединеното кралство безмитно - намалявайки разноските за купувачите на касата. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР