Британското правителство е изправено пред натиск да се справи с

...
Британското правителство е изправено пред натиск да се справи с
Коментари Харесай

Великобритания е на прага на рецесия в навечерието на Брексит

Британското държавно управление е изправено пред напън да се оправи с икономическите негативи от допустимо излизане на Англия от Европейски Съюз без съглашение, откакто на 9 август статистиките демонстрираха, че страната е на ръба на рецесията.

Британската стопанска система се е свила с 0.2 % от април до юни, което е първото й тримесечие с намаляване от 2012 година, сподели Националната статистическа работа, представена от "Политико ". Икономистите нормално афишират, че има криза, след стесняване на стопанската система в две поредни тримесечия.

Министърът на финансите Саджид Джавид омаловажи данните в изказване, в което уточни, че "растежът отслабва в доста страни ". Джавид удостовери държавните позиции, че Англия ще напусне Европейски Съюз в края на октомври, без значение дали подписа съглашение с Европейски Съюз.

Правителството е решено да подсигурява сигурност по отношение на идния на 31 октомври Брексит, уточни той и добави, че заплатите във Англия порастват, а заетостта е рекордно висока.

Джавид уточни, че спадът на брутния вътрешен артикул през второто тримесечие отразява "волатилността " на стопански данни и че "по никакъв метод не е неочакван ". Той въобще не очаквал икономическа криза в Обединеното кралство.

Според анализатори обаче наклонността не се дължи единствено на комерсиалното напрежение, а се усеща по-генерална уязвимост на стопанската система в района.

"Днешните данни за отрицателен напредък отразяват композиция от несигурността към Брексит и световно закъснение на стопанската система, като и двата казуса няма да бъдат отстранени в близко време ", счита Матю Уитакър, заместник-ръководител на аналитичния център Резолюшън Фаундейшън. "Това не значи безусловно, че сме се насочили към криза, само че несъмнено в този момент рискът е нараснал ", прецизира той.

В разбор на Кепитъл Икономикс пък се споделя, че "Великобритания би трябвало да избегне рецесията… в случай че няма Брексит без договорка ".

Статистиката отбелязва стесняване на производството, съпроводено с привършване на презапасяването с артикули поради Брексит, което надминаваше другояче мощното търсене от страна на потребителите. Единственият бранш, отбелязващ напредък, е този на услугите - с 0.1 %.

Икономистът от HSBC Елизабет Мартинс отбелязва, че "глобалната обстановка досега е засегнала най-много индустриалния бранш, а не бранша на услугите. Ако последният наподобява слаб във Англия, това е притеснително ".

"Каквото и да се случи на 31 октомври, държавното управление би трябвало да обезпечи сериозен тласък на бизнеса, с цел да се завърнат вложенията и повишаването на продуктивността след продължителния интервал на неустановеност ", обобщава обстановката Тедж Парих, основен икономист на организацията на бизнес ръководители Institute of Directors.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР