Британско-австралийската минна корпорация Rio Tinto е инвестирала 100 млн. долара

...
Британско-австралийската минна корпорация Rio Tinto е инвестирала 100 млн. долара
Коментари Харесай

Минен гигант инвестира $100 милиона в добива на уникален минерал в Сърбия

Британско-австралийската минна корпорация Rio Tinto е вложила 100 млн. $ в откриването и създаването на литиев борат в региона на Ядар, Сърбия от 2004 година насам, заяви сръбското държавно управление.

" Тъй като Ядaр може доста да повлияе на развиването на Лозница и на целия район, държавното управление сътвори междуведомствена работна група, която да си сътрудничи с вложителя във всички аспекти на плана ", съобщи сръбският министър председател Ана Брънабич в изказване, представено от SeeNews.

Минният колос откри през 2004 година в долината на река Ядар покрай сръбския град Лозница находища от така наречен ядарит - неповторим литиево-натриев боросиликатен минерал с необятна употреба. Ядар е единственото място в света, където се среща този минерал.

 Rio Tinto стартира рандеман в Сърбия до 5 години?
Rio Tinto стартира рандеман в Сърбия до 5 години?

Компанията ще извлича новооткрития минерал ядарит, които съдържа литий и бор

Проектът към момента е в предварителна фаза и са нужни време и съществени вложения за реализацията му. Rio Tinto възнамерява да стартира произвеждане през 2023 година

Откритият първокачествен литиев борат в Сърбия се прави оценка на 135.7 млн. тона със междинна централизация от 1.86% на литиев оксид. Заради високите концентрации на литий и бор, откритото в Ядар е оповестено за едно от най-големите литиеви находища в света.

През юни 2017 година сръбските управляващи и компанията подписаха съглашение за основаване на взаимни работни групи, които да управляват проучвателната фаза на плана и приемането на нужните разрешителни.

 Rio Tinto транспорти руда с първия си трен робот на 280 км (ВИДЕО)
Rio Tinto транспорти руда с първия си трен робот на 280 км (ВИДЕО)

Контролът върху придвижването се реализира от 1500 км

Rio Tinto работи в Сърбия от 2001 година насам посредством локалното си дъщерно сдружение Rio Sava Exploration. Компанията сътвори и дъщерно сдружение за геоложки изследвания в Сърбия и района - Rio Tinto Explorations Dunav.

" Най-лекият метал на Земята - литият се употребява в необятен набор от артикули, най-много батериите за хибридни и електрически коли ", показват от Rio Tinto.

" Находището съдържа и борати, които са съществени строителни детайли за топлоустойчиво стъкло, фибростъкло, керамика, торове, детергенти, консерванти за дърво и доста други битови и търговски артикули ", изясняват от компанията.

Откритите потребни изкопаеми се употребяват в изолацията, която прави постройките енергийно ефикасни и в производството на тв приемници, компютри и смарт телефони.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР