Британският всекидневник Гардиън посвети обширна статия на българския премиер.Във време,

Британският всекидневник Гардиън посвети обширна статия на българския премиер.Във време, ...

Гардиън разказва за Борисов като за политик, който иска да се хареса на всички.


Британският всекидневник "Гардиън" посвети обширна статия на българския премиер.

Във време, когато някои политици от Централна и Източна Европа се възползват от враждебността към Брюксел, Борисов избира различен път - той се стреми да спечели ползи от Европа чрез чар и ласкателство, въздържа се от антибрюкселска реторика и вместо това изтъква ползите, които евроинтеграцията е донесла на България, пише вестникът.

Българският премиер внимава да не критикува европейските си колеги. Дори Тереза Мей, която е разочаровала много лидери на ЕС след две години на неуредици около Брекзит, получава одобрителна оценка: "Виждал съм как Тереза Мей полага всички усилия да се аргументира пред останалите 27 държави членки, които й се противопоставят. Не ми се иска да съм на нейно място в този момент. Но тя се бори здраво. И полага всички усилия нещата да сработят".

Борисов не критикува нито идеята на Макрон за прогресивен и интегриран континент, нито модела на Орбан за силни суверенни държави, пише "Гардиън".

Ние си имаме българска визия. В някои аспекти тя съвпада с тази на Макрон или на Орбан, а в други - не, заявява българският премиер.

Бойко иска да бъде най-добър приятел с всички. Иска да изслуша всички страни, да внуши на всеки, че е точно на неговата страна, казва пред "Гардиън" политологът Иван Кръстев.

Бил съм по целия свят и мога да кажа, че няма по-добро място за живеене от ЕС, категоричен е българският премиер.

По повод политиката, която той води в Брюксел, източник на британския всекидневник коментира: Борисов пробва да  покаже колко е трудна ситуацията за неговата страна, макар и да не казва директно: "И затова трябва да ни дадете повече пари."

Борисов се гневи на въпросите за корупцията в България и отхвърля "идиотското твърдение", че не иска да отговаря на въпросите на критичните български медии: "Няма нито една медия, която да не е направила интервю с мен, и няма тема, която да не са повдигнали пред мен".

"Можете ли да си представите как кабинетът на Тереза Мей получава сигнал от някакъв си уебсайт - и Мей ли щеше накара правоприлагащите органи да реагират на мига?" - казва премиерът по повод скандала "GP гейт".

"Гардиън" описва и как Борисов лавира внимателно между западните си партньори и Русия. България бе една от малкото страни от ЕС, които не изгониха миналата година нито един руски дипломат от солидарност към Великобритания след покушението срещу Сергей Скрипал, припомня вестникът.

Ще е абсолютна грешка да се твърди, че Русия е враг или заплаха. Същевременно моето правителство и политическата ми партия са 100 процента с евроатлантическите организации, казва министър-председателят.

Източник: offnews.bg