Британският вестник Гардиън представя шест възможни сценария относно договореното от

...
Британският вестник Гардиън представя шест възможни сценария относно договореното от
Коментари Харесай

Шест вероятни сценария за Брекзит сделката на Тереза Мей

Британският вестник " Гардиън " показва шест вероятни сюжета по отношение на контрактуваното от премиера на Англия Тереза Мей съглашение за Брекзит с Брюксел.
Парламентът блокира проектоспоразумението на Тереза Мей и политическата декларация
Мей е изправена пред необикновено сложна задача да получи утвърждението на Народното събрание, защото Лейбъристката партия, Шотландската национална партия, северноирландската Демократична юнионистка партия и 51 консерватори оповестиха, че ще гласоподават срещу проектоспоразумението.

 Консерваторите събраха 48 депутати, искащи оставката на Тереза Мей
Консерваторите събраха 48 депутати, искащи оставката на Тереза Мей

Започва процедура по избор на съмнение

Ако 27-те страни членки на Европейски Съюз одобрят контракта на 25 ноември, държавното управление ще би трябвало да завоюва утвърждението на множеството депутати на решителен избор при започване на декември. Ако Мей изгуби гласуването, тя ще има 21 дни да показа нов проект. Ако завоюва, тя ще остане на поста за момента.
Мей изтегля сегашния план на съглашението с Европейски Съюз
Премиерът може да реши да не подлага контракта на гласоподаване в Народното събрание и да потърси предоговарянето му с Европейски Съюз. Това би разгневило някои тори и Брюксел, също така ще се преглежда като оскърбление за държавното управление на Обединеното кралство. Може да отприщи битка за водачеството на страната.

 Бивш министър за Брекзит разгласи съглашението на Мей за
Бивш министър за Брекзит разгласи съглашението на Мей за " извънредно "

В същото време било " доста, доста удобно " за Европейски Съюз

Удължаване на Член 50
Мей може да изиска от Европейския съвет да удължи Член 50, с цел да получи повече време за подписване на съглашение, което може да премине през Народното събрание. Засега Англия напуща Общността на 29 март 2019 година

Подобна молба може и да не бъде утвърдена. Някои европейски държавни управления са под напън от популистки партии да се извади Англия от Европейски Съюз допустимо най-скоро.
Консерватори провеждат избор на съмнение
Ако някои консерватори сметнат, че Мей към този момент не може да ръководи страната, те могат да провеждат избор на съмнение.

 Мей още веднъж изключва втори референдум за Брекзит
Мей още веднъж изключва втори референдум за Брекзит

Споразумението с Европейски Съюз раздруса английското държавно управление за следващ път

Членове на Групата за европейски проучвания настояват, че Греъм Брейди, ръководител на Комисия 1922, ще получи нужните 48 писма тази седмица. Според разпоредбите в Консервативната партия борбата за водачеството може да стартира, в случай че ръководителят на партията подаде оставка или в случай че 15% от торите (в момента 48 консерватори) изпратят писмо на ръководителя на Комисия 1922 за образуване на избор на съмнение. Ако Мей изгуби на сходно гласоподаване, партията ще би трябвало да избере нов водач. Но в случай че завоюва, тя ще получи поддръжка за пробутване на оферти през годината.

 Северна Ирландия: Тереза Мей наруши обещанията си за Брекзит
Северна Ирландия: Тереза Мей наруши обещанията си за Брекзит

Загуба на време, тъй като тя очевидно не слуша

Подобно гласоподаване може да се организира най-рано идната седмица. Всички тори в Народното събрание ще бъдат призовани да гласоподават в изгода или срещу Мей. Ако министър председателят завоюва, тя не може да бъде пипната минимум 12 месеца. Ако загуби, ще стартира борба за избиране на нов министър председател.
Предсрочни парламентарни избори
Ако Мей не получи поддръжка за договорката за Брекзит, тя може да свика предварителни избори. Тя ще изиска парламентарен избор за парламентарни избори. Най-малко 2/3 би трябвало да гласоподават за предварителен избор. След това министър-председателят ще разгласи съответна дата, евентуално в края на януари.

Според " Гардиън " това е малко евентуален вид. Мей понесе загуба, когато насрочи избори през 2017 година, защото изгуби болшинството на Консервативната партия в Народното събрание.

 Седем министри и секретари напуснаха кабинета на Мей
Седем министри и секретари напуснаха кабинета на Мей

Парламентарните частни секретари не са членове на кабинета

Отделно парламентарни избори могат да бъдат свикани, в случай че с просто болшинство депутатите гласоподават, че нямат доверие на държавното управление. Седем консерватори или всички депутати от Демократичната юнионистка партия би трябвало да гласоподават срещу държавното управление, с цел да изгуби гласуването. Мей може да остане на поста, до момента в който договаря с депутатите ново държавно управление.
Втори референдум
Мей може да реши, че е невероятно да реализира съглашение с Европейски Съюз, което да премине през Народното събрание и да изиска втори референдум. Парламентът може да гласоподава за втори референдум. Не е ясно дали има задоволително депутати, които да поддържат сходен сюжет. Освен това Мей изрично изключва втори референдум.

 Тереза Мей застрашена от избор на съмнение
Тереза Мей застрашена от избор на съмнение

Проектът на съглашението за Брекзит не отговоря на обещанията на Мей.

Междувременно министър председателят на Англия съобщи в изявление за радио LBC, че не може да каже дали Демократичната юнионистка партия ще гласоподава за договорката с Европейски Съюз.

Тя също не изключи вероятността да даде на министрите в кабинета независимост да решат дали да поддържат договорката в Народното събрание, макар че тя акцентира значимостта на " груповата отговорност ". Впоследствие източник от държавното управление разгласи, че няма да има свободно гласоподаване.

В същото време източник разгласи, че министърът на околната среда Майкъл Гоув няма да подаде оставка. По-рано се разпространяваше информация, че може да стане министър за Брекзит, в случай че Мей му разреши да предоговори съглашението с Европейски Съюз.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР