Британският Върховен съд започва днес да обсъжда законно ли е

...
Британският Върховен съд започва днес да обсъжда законно ли е
Коментари Харесай

Британският Върховен съд решава законно ли е разпускането на парламента

Британският Върховен съд стартира през днешния ден да разисква законно ли е оспорваното решение на премиера Борис Джонсън да спре работата на Народното събрание за повече от месец, което съперниците му възприеха като опит да наложи Брекзит без съглашение, съобщи Франс прес.

44 дни преди избрания период за излизане на Англия от Европейския съюз, сюжетът на Борис Джонсън за Брекзит без договорка остава прекомерно евентуален макар някои тревожни прогнози на личното му държавно управление за дефицит на храни, медикаменти и рискове от публични разтърсвания.

Миналата седмица най-висшият съд в Шотландия се произнесе по подаден иск, че решението за прекъсване на работата на английския парламент е нелегално и е " явен " опит да се попречи на Народното събрание. Седмица преди този момент обаче най-висшият съд на Англия и Уелс отхвърли сходен иск с аргумента, че въпросът е политически и не предстои на правосъдна интервенция. Двете каузи в този момент отиват пред Върховния съд на Обединеното кралство и неговите 11 съдии ще вземат дефинитивно решение дали съветът на Джонсън към кралицата да спре работата на Народното събрание за пет седмици (от предходната до 14 октомври) е бил противозаконен, отбелязва Ройтерс.

През първия ден Върховният съд ще изслуша юристите на ищците - в единия случай Джина Милър, а в другия - 78 проевропейски депутати. Адвокатите на държавното управление ще бъдат изслушани в сряда, а някогашният министър председател реакционер Джон Мейджър - в четвъртък. Ще бъде дадена думата и на други хора, осведоми Българска телеграфна агенция.

Не е известно по кое време ще бъде оповестено решението на Върховния съд, отбелязва Франс прес.

Ако съдът реши, че прекъсването на работата на Народното събрание е нелегално, то ще влезе в действие неотложно и Народното събрание ще бъде призован, изясни пред Агенция Франс Прес преподавателката по право в лондонския университет " Кралица Мери " Сионайд Дъглас-Скот.

Премиерът Борис Джонсън сподели през днешния ден, че " храни най-дълбока респект към правосъдната система ", само че отклони въпроса дали ще свика още веднъж Народното събрание, в случай че отсъждането не е в интерес на държавното управление, съобщи Ройтерс.

" Мисля, че най-хубавото нещо, което мога да направя, е да изчакам и да видя какво ще кажат съдиите ", съобщи той в изявление за телевизия Би Би Си.

Министърът на правораздаването Робърт Бъкланд от своя страна сподели по телевизия " Скай нюз ", че държавното управление ще се съобрази със правосъдните решения, " тъй като ние почитаме върховенството на закона ".
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР