Британският Върховен съд започна тридневно изслушване по въпроса дали решението

...
Британският Върховен съд започна тридневно изслушване по въпроса дали решението
Коментари Харесай

Три дни обсъждат дали спирането на парламента е законно

Британският Върховен съд стартира тридневно чуване по въпроса дали решението на премиера Борис Джонсън да разпусне Народното събрание е било законно. Трудно е да се каже какво ще бъде крайното решение на съда, който се занимава с невиждано създалата се обстановка, при която за първи път английски министър председател е упрекнат, че е подвел кралицата с претекстовете за разформироване на висшия орган на страната, съобщи БНР.

Приключи първият ден, като съвсем от самото начало главните английски телевизионни канали предаваха директно чуванията във Върховния съд. Думата бе дадена първо на юристите на обвиняващите Борис Джонсън в непозволени дейности. Лорд Паник съобщи, че това, че изпълнителната власт е прибягнала до правото да разпусне Народното събрание, с цел да избегне надзор от страна на депутатите е срещу съществени правила на конституционното право. Лорд Кийн, юрист на държавното управление, сподели от своя страна, че Народното събрание и в предишното е бил разпускан по политически аргументи и че казусът в този момент не е правна обстановка, в която съдиите могат да се намесят.

Задачата на съдиите не е лесна, тъй като е мъчно да се слагат граници сред политически и юридически решения и претекстове. Разпускането на Народното събрание не е главния проблем, тъй като това се случва при идване на ново държавно управление. Но то нормално става единствено за броени дни. Сега обаче Народното събрание е разхлабен за пет седмици тъкмо преди създалата се рецесия към датата за Брекзит, което обикновено повдига подозрения, че министър председателят желае да избегне контрола и съпротивата на депутатите против неговата тактика за Брекзит. Борис Джонсън упорства, че решението му няма нищо общо с Брекзит, само че той ще извади страната от Европейски Съюз със или без договорка на 31 октомври.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР