Британският Върховен съд добави нов епизод към впечатляващата сага на

...
Британският Върховен съд добави нов епизод към впечатляващата сага на
Коментари Харесай

Хаосът в UK е пълен: Ето 5-те възможни изхода

Британският Върховен съд добави нов епизод към впечатляващата сага на Брекзит, обявявайки за нелегално решението на евроскептичния министър председател Борис Джонсън за краткотрайно прекратяване на работата на английския парламент. Това докара неотложно до апели за оставката на Джонсън, отбелязва Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Борис Джонсън подава оставка

Веднага след решението на Върховния съд лейбъристката съпротива и просепаратистката Шотландска национална партия (ШНП) приканиха премиера реакционер да подаде оставка.

Борис Джонсън пристигна на власт през юли и сигурно счита да остане на поста и да изведе страната от Европейски Съюз на 31 октомври, както се планува. Макар и да е изгубил болшинството си в Народното събрание, той остава известен измежду електората, който гласоподава за Брекзит с 52 на 100 от гласовете през юни 2016 година Оставката му обаче няма да докара до общи избори.

Ново отсрочване на Брекзит

Първоначално се предвиждаше Брекзит да се реализира на 29 март 2019 година, само че към този момент беше отлаган на два пъти заради неналичието на единение в английския парламент за формата на това овакантяване.

Закон, гласуван на 10 септември от депутатите, задължава Борис Джонсън да изиска удължение на периода за Брекзит с три месеца, в случай че няма съглашение. Според Джонсън това би било " капитулация " и той съобщи, че няма да изиска това отсрочване, без да изясни по какъв начин счита да пренебрегне закона, признат на 10 септември. Подобно отсрочване изисква с изключение на всичко утвърждението на останалите 27 страни.

Предсрочни избори

В обстановката на непрекъсната рецесия, в която се намира Англия, предварителните парламентарни избори наподобяват неизбежни през идните седмици или месеци и всички политически партии се готвят интензивно за тях.

На лейбъристката годишна конференция в Брайтън беше решено да се провежда втори референдум, в случай че Лейбъристката партия победи. На този референдум гласоподавателите ще би трябвало да вършат избор сред предоговаряне на съглашение с Брюксел или оставане в европейския клуб. За Борис Джонсън тези избори са жизненоважни, тъй като той към този момент загуби болшинството си в Народното събрание. Парадоксално, решението на Върховния съд може да му помогне да притегли гласовете на гласоподаватели, които виждат в това скрит план на елитите за блокиране на Брекзит, за който гласоподава народът.

Брекзит без съглашение

Дискусиите сред Лондон и Брюксел не водят до на никое място, 27-те отхвърлят ново удължение на Брекзита или Борис Джонсън печели предварителните избори и извежда Англия от Европейски Съюз без съглашение.

От този сюжет се притесняват най-вече икономическите среди, които се опасяват от обезценяване на лирата, спад на износа, растеж на инфлацията и даже криза, с възобновяване на митническите загради и призрака на дефицит на хранителни артикули, бензин и лекарства. Правителството на Борис Джонсън се готви интензивно за този сюжет, като приказва за милиарди лири, предопределени за омекотяване на шока.

Брекзит със съглашение

Лондон и Брюксел не съумяват да се спогодят по сериозния въпрос за ирландската защитна уговорка - механизъм, целящ да се избегне възобновяване на граница в Ирландия сред английската провинция Северна Ирландия и републиката, член на Европейски Съюз.

Мишел Барние, който води договарянията за Брекзита от името на Европейски Съюз, съобщи през вчерашния ден в Берлин, че ще е " мъчно " да се стигне до съглашение с Англия в точния момент за европейската среща на върха на 17 и 18 октомври макар дефинираните от Лондон нови оферти.

Никакъв Брекзит

Лейбъристката съпротива, водена от Джереми Корбин, печели предварителните парламентарни избори и с поддръжката на проевропейската центристка либералдемократическа партия и шотландските сепаратисти, провежда втори референдум за Брекзита. Избирателите гласоподават с " не " на напускането на Европейски Съюз.

Източник: Дир.бг
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР