Британският външен министър Джереми Хънт заплаши днес Китай със сериозни

...
Британският външен министър Джереми Хънт заплаши днес Китай със сериозни
Коментари Харесай

Лондон плаши Пекин със сериозни последици, ако не зачита свободите в Хонконг

Британският външен министър Джереми Хънт заплаши през днешния ден Китай със " съществени последствия ", в случай че не съблюдава съглашението от 1984 година, гарантиращо свободите в Хонконг, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

" Хонконг е част от Китай и ние би трябвало да го приемем, само че свободите в Хонконг са вписани в обща декларация. Очакваме едно правно обвързващо съглашение да се съблюдава и в случай че не е по този начин, ще има съществени последствия ", съобщи Хънт на демонстрация в Белфаст от акцията за установяване на бъдещия водач на Консервативната партия.

Съгласно съглашението от 1984 година сред Лондон и Пекин, управлявало връщането му на Китай, Хонконг се употребява и ще се употребява до 2047 година с полуавтономия и свободи, каквито в континентален Китай няма.

Ръководителят на английската дипломация съобщи " непоколебимата поддръжка " на страната си за Хонконг и неговите свободи още през вчерашния ден, когато беше маркирана 22-та годишнина от връщането на тази територия на Китай. Годишнината беше белязана от взлом на Народното събрание от стачкуващи, враждебни към прокитайското хонконгско държавно управление.

" Никой от нас не утвърждава насилието, което видяхме нощес по малкия екран, само че разбираме за какво хората са ядосани и се боят, че главните им свободи ще им бъдат отнети ", съобщи през днешния ден Хънт.

Британското държавно управление отхвърля изказванията на китайските управляващи, че общата декларация е исторически документ, с което желае да покаже, че тя към този момент не е в действие и произлизащите от съглашението права и отговорности към този момент не важат, сподели държавният министър към външното министерство Алън Дънкън.

Категорично считаме, че общата китайско-британска декларация от 1984 година задължава китайското държавно управление да поддържа високата степен на самостоятелност на Хонконг, както и правата и свободите му, добави той. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР