Британският външен министър Джереми Хънт, претендент за премиерския пост на

Британският външен министър Джереми Хънт, претендент за премиерския пост на ...

Британският външен министър: ЕС има готовност да предоговори Брекзит.


Британският външен министър Джереми Хънт, претендент за премиерския пост на Тереза Мей, заяви, че германският канцлер Ангела Меркел е намекнала, че ЕС е готов да предоговори споразумението за Брекзит. Хънт заяви, че е говорил с Меркел на честванията по повод годишнината от Десанта в Нормандия тази седмица и е убеден, че промяна на споразумението е възможна.


"Тя каза, че разбира се с нов британски премиер, бихме искали да разгледаме решенията, които имате", каза Хънт пред Sky News. "Абсолютно ясно съм, че ако приемем правилния подход към това, европейците ще са склонни да преговорят пакета.", допълва той.

Министърът не уточни дали се позовава на правнообвързващото споразумение за напускане, което ЕС многократно е настоявал, че не може да бъде отворено отново или говори за придружаваща политическа декларация за бъдещите отношения.

Брюксел заяви, че декларацията може да бъде преразгледана, ако Великобритания направи съществена промяна в позициите си, например относно митническия съюз или достъпа до единния пазар.

Тереза Мей договори споразумението с ЕС миналата година, но то беше отхвърлено от парламента три пъти, което доведе до отлагане на Брекзит до 31 октомври.
Ангела Меркел: Германия ще продължи да работи за "подреден" БрекзитАнгела Меркел: Германия ще продължи да работи за "подреден" Брекзит
Германия ще продължи да работи за "подреден" Брекзит, заяви федералният канцлер Ангела Меркел, часове, след като министър-председателят Тереза Мей съо...

Източник: bnt.bg