Британският външен министър Борис Джонсън пристига в Би Би Си

...
Британският външен министър Борис Джонсън пристига в Би Би Си
Коментари Харесай

С абсурдни небивалици“ Москва се опитва да припише Новичок“ на други държави


Британският външен министър Борис Джонсън идва в Би Би Си в неделя в Централен Лондон.

Чехия, Словакия и Швеция отхвърлиха изказванията на говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова, че те биха могли да бъдат източниците на невротоксина, употребен против някогашен двоен съветски сътрудник и щерка му в Южна Англия, съобщи Асошиейтед прес.

В събота Захарова сподели в ефира на телевизионния канал " Россия 24”, че най-вероятно източникът на невротоксина е самата Англия, Чехия, Словакия, Швеция или Съединени американски щати.

Това стана откакто Русия разгласи за личност нон грата 23 английски дипломати, които в период от една седмица би трябвало да изоставен страната. Освен това закри генералното консулство на Англия в Санкт Петербург и приключи активността на Британския съвет в Русия.

Шведската външна министърка Маргот Валстрьом написа в " Туитър”, че „ пламенно отхвърля неприемливите и неоснователни предположения”.

Чешкият външен министър Мартин Стропницки дефинира изказването като " неуместно обвинение”.

Изгонването на английските дипломати е в отговор на решението на английския министър председател Тереза Мей да експулсира 23-ма съветски дипломати след отравянето в Англия на някогашния съветски разузнавач и щерка му. Лондон упрекна Москва, че стои зад покушението против Сергей Скрипал и Юлия Скрипал, осъществено с бойно отровно вещество, основано в някогашния Съветски съюз. Това е и първата известна приложимост на такова оръжие на европейска земя от Втората международна войнанасам.

Както в доста други сходни случаи Москва отхвърля да има нещо общо, като част от тази позиция е и опитът за приписване на отровното вещество, станало известно като “Новичок “, на други страни.

В неделя непрекъснатият представител на Русия в Европейски Съюз Владимир Чижов съобщи в изявление за Би Би Си, че нервнопаралитичното вещество, отровило някогашния съветски шпионин Сергей Скрипал, може да е пристигнало от английска лаборатория, съобщи Асошиейтед прес.

В излъченото през днешния ден изявление Чижов добавя, че Русия не разполага със ресурси от химически оръжия и не стои зад отравянето на Скрипал и щерка му Юлия.

Пред Би Би Си той декларира, че единствено на 12 км от Солсбъри, града, където бяха открити Скрипал и щерка му, се намира Портън Даун, английски обект за проучвания в региона на химическите оръжия.

Попитан дали споделя, че Портън Даун е виновен, той отвърна: " Не зная. "

Британското държавно управление окачестви изказванието на Чижов като " измислица ".

Също пред Би Би Си в неделя английският външен министър Борис Джонсън съобщи, че Русия е натрупвала смъртоносното вещество, употребявано за отравяне на съветски някогашен двоен сътрудник в Англия, и е провеждала проучвания за това по какъв начин тези оръжия могат да бъдат употребявани при убийства.

" В реалност имаме доказателства през последните 10 години, че Русия освен е проучвала потреблението на нервни сътрудници за задачите на убийството, само че също по този начин е основала и складирала Новичок ", сподели Джонсън пред Би Би Си.

Длъжностни лица от международния център за наблюдаване на химическите оръжия ще дойдат във Англия в понеделник, с цел да проверяват следите от употребяваното при атакатавещество, а резултатите ще бъдат известни след към две седмици, сподели английското външно министерство.

Същевременно съветският дипломат в Лондон Александър Яковенко прикани в изявление за вестник " Мейл он сънди " към опазване на мира, тъй като разногласието към случая " рисково и несъразмерно е ескалирал ".

Руското посолство в Лондон заяви, че английските управляващи са отказали да дават на съветски представители достъп до Скрипал на съображение, че той е техен жител, заяви ТАСС.

Поискахме консулски достъп до Сергей Скрипал със същата нота, с която поискахме и до щерка му, само че ни бе отказано, обявиха от дипломатическото посланичество. По-рано съветският дипломат в Лондон сподели, че британците не дават на посолството никаква информация за положението на Юлия Скрипал, която е съветска гражданка.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР