Британският външен министър Борис Джонсън казва, че е насърчен от

...
Британският външен министър Борис Джонсън казва, че е насърчен от
Коментари Харесай

Великобритания трудно намира съюзници за случая ”Скрипал”

Британският външен министър Борис Джонсън споделя, че е поощрен от отговора на другари, които са подготвени да поддържат Англия по случая с отравянето на някогашния съветски разузнавач Сергей Скрипал.

Служители на Европейския съюз обаче предизвестиха в частни диалози, че съществуващото единодушие в общността за спомагателни наказания против Русия към този момент се пропуква и може да бъде невероятно да се реализира обща договореност за нови ограничения. Един чиновник сподели, че най-хубавото, което може да се случи, е Европейски Съюз да реши да се придържа към съществуващата си позиция за глобите, а не да я разводнява.

След поредност дипломатически телефонни диалози, съгласувани с канцеларията на министър-председателя, Джонсън получи през нощта поддръжка от държавния секретар на Съединени американски щати Рекс Тилърсън, само че по-късно разбра, че Доналд Тръмп го е уволнил след многократни различия.

Самият Тръмп сподели във вторник, че ще беседва с Тереза Мей за отравянето, откакто беше неодобрен, че не е застанал ясно зад мнението на Англия, че съветското държавно управление или е отговорно за нападението, или не може да управлява запасите си от нервнопаралитични субстанции.

"Струва ми се, че ще да е била Русия въз основа на всичките доказателства, които имат те ", сподели той.

"Щом установим обстоятелствата, в случай че се съгласим с тях, ще осъдим Русия или който може да е. "

Джонсън също по този начин изиска поддръжка от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и френския външен министър Жан-Ив Льо Дриан.

Главният договарящ на Европейския парламент за Брекзит Ги Верхофстад, който е последовател на условно ангажиране с Русия, сподели: "Ние стоим един до друг с английския народ. "

Подкрепа изрази и заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс. Досега нито една страна от Европейски Съюз не се е заела с спомагателни наказания против Русия, в случай че Англия разгласи, че съветската страна е работила нелегално на английска земя.

Англия се пробва да усети какво може да са подготвени да създадат страните в символ на взаимност, а това е сериозна инспекция за английското дипломатическо въздействие в епохата след Брекзит.

Председателят на комисията за външни работи на немския парламент Норберт Рьотген сподели, че казусът демонстрира нуждата да се обърне внимание на размитата граница сред съветския държавен уред за сигурност и проведената престъпност - знак, че някои страни от Европейски Съюз ще слагат ударението върху Англия, с цел да сложат в ред личната си къща, а не да се спогодят за нови общи стъпки.

"Случаят би трябвало да е мотив Англия да изследва отворената си позиция към съветски капитали със подозрителен генезис ", сподели Рьотген.

Евродепутати сложиха въпроса дали Англия ще употребява ново законодателство - като наредбите за благосъстоянието с неуточнен генезис, включени в закона за незаконните финансови средства от 2017 година, с цел да предприеме ограничения против някои съветски милионери, живеещи в Лондон.

Министри упорстват, че наредбите ще бъдат употребявани, само че споделят, че не могат да рискуват да ги употребяват по метод, който подкопава репутацията на Англия в региона на правосъдната самостоятелност.

Рьотген е считан за непосредствен до немската канцлерка Ангела Меркел, която в понеделник изрази вяра, че преизбирането на Владимир Путин за президент в края на тази седмица ще съставлява опция за Европа да предложи ново начало в връзките с Русия за това по какъв начин да се подходи към Украйна и анексията на Крим.

Обсъждайки метода на Европейски Съюз към глобите, един чиновник сподели, че казусът с отравянето в Солсбъри "прави по-вероятно да запазим това, което имаме. Съгласието стартира да се пропуква. "

Едва ли някой водещ политик в Италия да вземем за пример поддържа глобите против Русия, макар че някои са срещу тях просто тъй като те са считани за неефективни. Напоследък Европейски Съюз се концентрира по-силно върху опасността, която съставлява Русия на Западните Балкани, както и продължаващата окупация на части от Грузия, където съвсем всеки ден умират хора.

Критиките против съветското държание на Балканите, изключително от Съединени американски щати, провокират възражения в района. В понеделник сръбският министър на защитата Александър Вулин осмя отправяните от Съединени американски щати предизвестия в последно време за съветска интервенция на Балканите като едно от най-опасните изказвания, откогато западният боен съюз бомбардира Сърбия през 1999 година

Във висшето командване на НАТО има мощна поддръжка за позицията на Англия, само че наличието на Турция, която от ден на ден се трансформира в съдружник на Русия в Сирия, прави по-трудно съгласуването на решителни дейности.

Случаят акцентира доколко връзките на Англия с Европейски Съюз във външната политика и сигурността след Брекзит остават неуредени. Англия като трета страна няма да бъде автоматизирано съветвана за общата външна политика и политиката по сигурността, в това число координиране на спомагателни наказания, само че и двете страни отсрочват договарянията, до момента в който не станат по-ясни очертанията на комерсиална договорка.

Нивото на ангажиране на Европейски Съюз с настояванията на Англия за помощ по отношение на Русия може да окаже въздействие върху атмосферата на договарянията за Брекзит. Специалният консултант на висшия представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини - Натали Точи - сподели в Лондон, че опцията за преференциална както за Англия, по този начин и за Европейски Съюз договорка във външната политика и сигурността е по-голяма, в сравнение с в която и да е друга област, и добави, че в тази сфера силата за пазарлък е по-балансирана, в сравнение с във всяка друга.

Някои чиновници от Европейски Съюз допускат, че даже в временен интервал, когато Англия е лимитирана до ролята на приемател на правила, е допустимо да бъде основан помощен механизъм, при който да се резервира равностойният принос на Англия в защитата, а тя да бъде изцяло съветвана при вземането на решения.

-----------------------------

* Превод за Българска телеграфна агенция на Илиян Могиларски
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР