Британският туроператор Томас Кук (Thomas Cook) стана жертва на няколко

...
Британският туроператор Томас Кук (Thomas Cook) стана жертва на няколко
Коментари Харесай

Брекзит, жеги, слаба лира: защо фалира "Томас Кук"

Британският туроператор " Томас Кук " (Thomas Cook) стана жертва на няколко неподходящи стечения на събитията.

Сред тях са смяната в навиците за пътувания, възходът на уеб страниците за онлайн резервации, внезапното поевтиняване на английската лира и даже извънредно топлото лято, което отхвърли от пътувания европейците от северните елементи на континента. Собствени проблеми, като дълга от 1.6 милиарда английски лири, попречиха на компанията да реагира на измененията.

Всички тези неподходящи условия накараха 178-годишната компания да разгласи преустановяване на активността си рано в понеделник, създавайки неприятности на стотици хиляди туристи.

Според анализатори " Томас Кук ", която беше отпред на почналия в средата на 80-те взрива на пакетните почивки, реагира прекомерно постепенно на отхвърли на потребителите да купуват пътешествията си от физически офиси.

Компанията бе изпреварена от онлайн платформи като Airbnb и компании за резервации през интернет, които могат настрана да оферират или да комбинират хотел, кола чартърен и самолетен транспорт. Това оказва напън върху цените посредством сравненията при извършването на покупки.

Компанията има усложнения да се приспособява към изменящата се среда за образуване на пътуванията и отдаването чартърен, сподели Майкъл Хюсън, основен анализатор на пазара в CMC Markets UK.

Компанията навлезе в онлайн бизнеса, като 48% от резервациите й са направени през интернет към предходната година. Тя обаче не работи задоволително бързо.

Онлайн съперниците й в това време не би трябвало да покриват разноски по 200 хотела,

500 туристически организации и 105 самолета, които тя има, а работят като медиатори.

Феликс Колбек, началник на отдела за туризъм в Университета за приложни науки в Мюнхен, сподели, че класическият бизнес модел при туристическите организации и туроператорите, който бе доста мощен десетилетия наред във Англия, " от известно време е отживялост ".

Колбек разяснява, че при сегашната обстановка, " в случай че като туристическа компания нямаш екслузивен достъп до избрани потенциали, хотелски уреди, курорти или пазари, с цел да можеш да ги предлагаш на по-високи цени, имаш компликации ". Главният изпълнителен шеф Питър Фанкхаузер води компанията в тази посока, само че се натъкна на проблеми, поради несигурността към Брекзит и по-слабата английска лира.

 Брекзит, жеги, слаба лира: за какво банкрутира
© Umit Bektas, REUTERS

Не единствено Thomas Cook Group PLC се сблъсква с подобен напън. Конкурентът й TUI Group AG с централа в Хановер, пренасочи акцента в активността си от туристическите оператори към лични круизи и хотели.

Други фактори обаче нападат английската туристическа компания. Представители на компанията показват несигурността към Брекзит, която е обвързвана както с терзанията на потребителите за последствията върху финансите им, по този начин и избрания миг за овакантяване на Европейски Съюз, като се има поради неизпълненият период 31 март, който тази година съответства тъкмо с подготовката за натоварения туристически интервал за Великден.

Туристическите организации трябваше да дефинират насоки какво ще се случи при Брекзит без съглашение с Европейски Съюз. Същевременно поради Брекзит английската лира поевтиня и покупателната дарба на английските туристи понижа.

След 2010 година

Арабската пролет охлади желанието за пътувания до обичани за британците страни като Египет и Тунис.

Туристическите компании се пренасочиха към Западното Средиземноморие като испанските Канарски острови, само че търсенето и за тези дестинации отслабна.

Репутацията на компанията пострада след гибелта през 2006 на двама клиенти на Корфу, Гърция, в резултат на отравяне с въглероден оксид. Делото се влачи с години, а правосъден следовател постанови, че " Томас Кук " е " нарушиал задължението да се отстояват ползите на клиента ".

Докато компанията поставя старания да реформира бизнеса си в сходство с новата среда и да понижи разноските, тя бе ударена от извънредно топло лято през 2018 година, което съгласно туроператора е предиздвикало туристите от Англия и Скандинавия да се откажат от проектите да заминат за по-топли страни. В случая с туристите, които са взимали решение за пътешестване в последния миг, се оказало, че пазарът за пътувания вид last minute е извънредно конкурентен що се отнася до цените.

" Групата, сходно на съперниците си, е наранена от композиция от неподходящи условия - от политически безредици и тероризъм в някои от най-популярните й дестинации до необикновени климатични модели, поради които туристите се отхвърлят от пътувания, а също така несигурността към Брекзита, поради който английската лира поевтиня, отказвайки клиентите от резервации на почивки, означи Хелал Миах, капиталов анализатор в The Share Centre.

Големите задължения стесняват опциите на компанията за маневриране. " Макар и другите туристически компании да са наранени от същите фактори дългът на " Томас Кук " е другият фактор ", сподели Миах. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР