Британският туроператор Томас Кук (Thomas Cook), обяви днес фалит, след

...
Британският туроператор Томас Кук (Thomas Cook), обяви днес фалит, след
Коментари Харесай

Британският туроператор "Томас Кук" обяви фалит

Британският туроператор " Томас Кук " (Thomas Cook), разгласи през днешния ден банкрут, откакто не е съумял да откри нужните пари, с цел да продължи активността си, и ще стартира произвеждане по разпродажба. Това предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Така се анулират почивките на стотици хиляди клиенти. Властите ще би трябвало да провеждат завръщането в родината на близо 600 хиляди туристи, клиенти на остарялата туристическа компания в света, от които на 150 хиляди британци. Това е двойно по-голям банкрут от оповестения преди две години от английската самолетна компания " Монек " (Monarch) и на процедура значи, че интервенцията ще бъде най-голямата за цивилни след Втората международна война, отбелязва Агенция Франс Прес.

Въпреки забележителните старания, положени през уикенда, полемиките с разнообразни представители на групата и на нови източници на евентуално финансиране, съглашение не бе реализирано. Управителният съвет стигна до умозаключение, че няма различен избор, с изключение на да вземе ограничения за задействане на процедура по разпродажба и то неотложно, се разяснява в официалното съобщение на Томас Кук.

Очаква се консултантските компании АликсПартнърс (AlixPartners) и Кей Пи Ем Джи (KPMG) да бъдат избрани като синдици на другите филиали на групата. Президентът на Томас Кук, Петер Фанкхаузер, акцентира, представен от Агенция Франс Прес, че въпреки да е имало към този момент авансово утвърдено съглашение за избягването на банкрута, търсенето на спомагателни средства през последните дни е било несполучливо и това е станало непреодолима спънка.

Съдбата на Томас Кук бе предопределена за няколко дни, откакто кредиторите желаеха предходната седмица компанията да откри 200 милиона английски лири (227 милиона евро) в допълнение средства, с цел да стане допустимо към този момент признатият избавителен проект на стойност 9000 лири и финансиран от китайската група " Фосун " (Fosun) да бъде прибавен на процедура. Маратонските договаряния през целия уикенд се оказаха безрезултатни, посочи Агенция Франс Прес.

 Британският туроператор
© Reuters

Днес " Фосун " изрази разочарованието си, че " Томас Кук " не е съумял да откри трайно решение на предлагането за рекапитализация.

Създаден през 1841 година, Томас Кук, най-старият в света самостоятелен туроператор, има 22 000 чиновници, от които 9000 във Англия.

Междувременно немският авиопревозвач " Кондор " (Condor) продължава да лети и е изискал заем от немското държавно управление, заяви " Асошиейтед прес ". Авиокомпанията разгласи през днешния ден на своя уебсайт, че полетите му не престават по график макар несъстоятелността на компанията-майка.

В изказването се показва, че " с цел да се предотврати дефицитът на ликвидност, в Кондор е приложена схемата за държавен мостов заем ". В него се добавя, че сега немското държавно управление обмисля това искане на Кондор.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР