Британският профсъюзен закон нарушава човешките права на работниците, тъй като

...
Британският профсъюзен закон нарушава човешките права на работниците, тъй като
Коментари Харесай

Британският съд реши, че законът за профсъюзите нарушава човешките права

Британският профсъюзен закон нарушава човешките права на служащите, защото не ги пази от наказания, разнообразни от уволняване за присъединяване в протестни дейности, постанови Върховният съд на Обединеното кралство в сряда.

Фиона Мърсър, болногледач и синдикалист от Северозападна Англия, предприе правосъдни дейности против работодателя си, откакто беше отстранена през 2019 година по време на планувана стачка, което й попречи да приказва с сътрудниците си.

През 2022 година Апелативният съд в Лондон постанови, че английският профсъюзен закон може да е несъответстващ с Европейската спогодба за правата на индивида (ЕКПЧ), само че все пак отхвърли нейния случай след интервенция на английското държавно управление.

Но в сряда, след съвсем петгодишна правосъдна борба, най-висшият съд на Англия почете жалбата на Мърсър в удивително решение по отношение на правата на профсъюзите.

Мърсър сподели, че е " удовлетворена " от решението, до момента в който генералният секретар на нейния профсъюз Unison Кристина Маканеа го назова " победа за всеки чиновник, който може един ден да изиска да оспори нещо неприятно или незаслужено, което техният шеф е направил ".

" Никой не стчкува по волност ", сподели Маканеа в изказване. " Има доста законови обръчи, през които първо би трябвало да се прескочи. Но когато служащият реши да стачкува, той би трябвало да може да го направи, като знае, че няма да стане жертва на озлобен началник.

" Сега държавното управление би трябвало неотложно да затвори тази малка врата. Това няма да коства никакви пари и не е мъчно да се направи. "

Британското министерство на бизнеса и търговията не отговори незабавно на искане за коментар.

Работници, които са уволнени заради присъединяване в законни протестни дейности, са предпазени от синдикалното законодателство на Обединеното кралство и могат да заведат дело за незаслужено уволняване, сподели Върховният съд.

Въпреки това чиновниците, които са изправени пред дисциплинарни дейности, разнообразни от уволняване, нямат експлицитна отбрана, което Върховният съд постанови, че Обединеното кралство е в нарушаване на Европейска конвенция за правата на човека.

" Правото на работодателя да наложи каквато и да е глоба, с изключение на уволняване за присъединяване в законни протестни дейности, анулира правото да предприеме законни протестни дейности ", сподели арбитър Ингрид Симлер в писменото решение на съда.

Тя добави, че настоящето положение на закона " предизвиква и легитимира неточно и безразсъдно държание на работодателите ".

Ключовото решение от сряда следва нескончаем интервал на протестни дейности на служащи в доста промишлености, които стачкуваха, с цел да подобрят заплащането и изискванията си.
 Английските старши лекари се схванаха с държавното управление - стопират стачките
Английските старши лекари се схванаха с държавното управление - стопират стачките

Това се чака да редуцира описите с чакащи пациенти
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР