Британският премиер Уинстън Чърчил през 1944 г. предложил на лидера

...
Британският премиер Уинстън Чърчил през 1944 г. предложил на лидера
Коментари Харесай

Чърчил предложил 75% съветско влияние в България

Британският министър председател Уинстън Чърчил през 1944 година предложил на водача на Съюз на съветските социалистически републики Йосиф Сталин да разделят Балканите и част от Югоизточна Европа на зони със руско и западно въздействие. Това призна ръководителят на Руското историческо сдружение и шеф на Службата за външно разузнаване на Руската федерация Сергей Наришкин на конференция през днешния ден.

Според него документ, доказващ това, ще бъде обнародван напролет на 2020 година. Наришкин посочи, че в изложбената зала на федералните архиви през април 2020 година ще се открие изложбата „ Сталин, Рузвелт, Чърчил “. За първи път „ оригиналът на споразумението за процентите “ ще бъде показано на обществеността.

Наришкин описа за предложенията на Чърчил за делене на Европа, които той е направил през 1944 година.

„ През октомври 1944 година Чърчил предлага на Сталин да раздели Балканите и част от Югоизточна Европа на зони със руско и западно въздействие. Той записва своите оферти на лист хартия, който демонстрира на членовете на руската делегация “, акцентира ръководителят на Службата за външно разузнаване.

Наришкин посочи, че в Югославия на Съветския съюз са отпуснати 50% от въздействието, а в България, преди малко освободена от руските войски - 75%.

„ Такива са безсрамието и цинизмът на английската дипломация “, заключи той.

През януари също стана известно, че съветското министерство на защитата ще разгласява архивни документи за освобождението на Европа от Червената войска. Документите последователно ще бъдат въведени в теоретичен оборот, изцяло е допустимо част от архивите да бъдат показани в експозицията на уеб страницата на Руското историческо сдружение.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР