Британският премиер Тереза Мей заяви в парламента, че решението й

...
Британският премиер Тереза Мей заяви в парламента, че решението й
Коментари Харесай

Мей обясни пред британския парламент за съботните удари в Сирия

Британският министър председател Тереза Мей съобщи в Народното събрание, че решението й да се причисли към западните удари по Сирия в събота се е опирало на английския народен интерес , а не на следване на заповеди на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп , предадоха ДПА и Франс прес.

Малко преди този момент л идерът на опозицията лейбъристът Джереми Корбин съобщи, че " Англия би трябвало да играе ролята на водач в търсенето на помирение в този спор , а не да получава указания от Вашингтон ".

" В наш народен интерес е да осуетим бъдещо потребление на химически оръжия в Сирия и да пазиме международния консенсус, че тези оръжия не би трябвало да се използват . Така че не сме създали това, тъй като президентът Тръмп го е изискал . Направихме го, тъй като сметнахме, че това е вярното деяние ", съобщи Мей. Тя добави, че има необятна интернационална поддръжка за ударите на Съединени американски щати, Франция и Англия по сирийски обекти за химически оръжия.

Мей съобщи, че не се е съветвала с Народното събрание , тъй като " скоростта, с която действахме, бе от главно значение в съдействието с нашите сътрудници за отбягване на бъдещи филантропични премеждия и опазване на сигурността на интервенциите ни ".

" Това беше стеснен, високоточен удар на законова основа, която се е употребила и преди ", съобщи тя.

Мей означи, че огромна част от довелите до интервенцията разследващи сведения " са били от такова естество, че не можеше да се споделят в Народното събрание ".
" Винаги сме заявявали ясно, че п равителството има правото да работи бързо в националния интерес ", уточни Мей.

На въпрос дали ще подреди нови удари, в случай че в бъдеще се откри, че са били употребявани химически оръжия, Мей отговори " " Никой не би трябвало да изпитва подозрение в решимостта ни да подсигуряваме, че няма да се стигне до обстановка, в която използването на химически оръжия е нормализирана ", отбелязва Ройтерс.

Лидерът на лейбъристите Д жереми Корбин съобщи, че Мей е сбъркала, като не е поискала утвърждение от Народното събрание п реди да се включи във военната интервенция. Според него това решение е законово противоречиво, а Мей е работила " по каприза на президента на Съединени американски щати ".



Корбин изиска да се одобри зако
н, който да задължава държавното управление да се съветва с Народното събрание преди да подхваща военни дейности.
Британските п ремиери не са законово задължени да се допитват до Народното събрание за военни дейности, само че има такава процедура откогато Англия се включи във войната в Ирак през 2003 година

Корбин напомни, че предходният министър председател Дейвид Камерън е изискал парламентарно позволение за военни дейности в Либия и Сирия през 2015 година, а Народното събрание е дал своя вот за присъединяване в иракската война през 2003 година

По-рано и водачът на либералдемократите Винс Кейбъл съобщи, че Мей " е направила сериозна неточност, като не е разискала военните дейности с Народното събрание " и изрази безпокойствие от " неналичието на информация за периодите и задачите " на интервенцията.

" Следването на един непредсказуем президент на Съединени американски щати не е сурогат на парламентарно утвърждение ", сподели той.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР