Британският премиер Тереза Мей заяви, че се гордее със здравната

...
Британският премиер Тереза Мей заяви, че се гордее със здравната
Коментари Харесай

Великобритания защити безплатното си здравеопазване след нападките на Тръмп

Британският министър председател Тереза Мей съобщи, че се гордее със здравната система на страната си, откакто президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп сподели, че тя е на път да банкрутира и не работи, съобщи " Ройтерс ".

" Премиерът се гордее, че има Национална здравна работа (НЗС), която е безвъзмездна за тези, които употребяват услугите й. Финансирането на НЗС е на рекордно високо ниво и е приоритет в бюджета, за който са отделени спомагателни 2.8 милиарда паунда (3.9 милиарда долара) ", съобщи представител на Мей пред медиите. " В неотдавнашното интернационално изследване на страните от английската общественост НЗС за повторно беше избрана като най-хубавата в света ", акцентира представителят.

Тръмп употребява усложненията на английската НЗС като политически мотив против даването на всеобщо здравно обезпечаване в Съединени американски щати. Мнозина обаче сметнаха, че той наскърбява система, на която държат мнозина британци.

НЗС обезпечава гратис опазване на здравето за всички. Това е един от най-важните въпроси за гласоподавателите преди избори и постоянно е считан за слаба страна на ръководещата Консервативна партия, чиито съперници упрекват държавното управление в незадоволително финансиране, отбелязва " Ройтерс ".

Изказването на президента на Съединени американски щати провокира яростна реакция от недоволни британци, в това число здравния министър Джереми Хънт. Множество консуматори на " Туитър " опазиха НЗС, като мнозина показаха, че митингите, които разяснява Тръмп, са били проведени от групи, искащи увеличение на финансирането на здравната система, а не премахването й. В митинг в събота в центъра на Лондон по данни на уредниците са се присъединили 60 000 души.

Дори здравният министър Джереми Хънт, от който протестиращите са недоволни, реагира яростно. " Може да не съм склонен с някои изказвания, направени на това шествие, само че нито един от участниците не желае да живее при една система, в която 28 (милиона) души нямат здравна застраховка. НЗС може да има проблеми, само че аз съм горделив да бъда от страна, която е изобретила всеобщото здравно обезпечаване - където всички могат да получат грижи, без значение от размера на банковите си сметки ", съобщи Хънт.

" Грешка. Хората стачкуваха, тъй като обичаме нашата НЗС и ненавиждаме това, което торите (консерваторите - бел. ред.) й предизвикват. Здравеопазването е човешко право ", отговори в " Туитър " водачът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин.

По данни на Световната банка Англия харчи за опазване на здравето 9.1 на 100 от своя Брутният вътрешен продукт, а Съединени американски щати - 17.1 на 100. Средната дълготрайност на живота във Англия е 81.6 години, с близо 3 години повече, в сравнение с в Съединени американски щати, напомня " Ройтерс "./БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР