Британският премиер Тереза Мей заяви, че постигнатото споразумение с Европейската

...
Британският премиер Тереза Мей заяви, че постигнатото споразумение с Европейската
Коментари Харесай

Тереза Мей: Няма да има твърда граница в Ирландия след Брекзит

Британският министър председател Тереза Мей съобщи, че постигнатото съглашение с Европейската комисия подсигурява правата на близо 3 милиона жители от Европейски Съюз във Англия и на 1 милион британци в страните от Европейски Съюз, съобщи Асошиейтед прес. Тя удостовери, че няма да има " твърда " граница сред Северна Ирландия и Република Ирландия след Брекзит.

 © Българска телеграфна агенция
По думите на Мей, Северна Ирландия се употребява от " неповторими условия ", защото е единствената в Обединеното кралство със сухопътна граница със страна от Европейски Съюз. Проблемът за тази граница заплашваше да извади от релси договарянията за Брекзит, напомня АП. Мей сподели, че съгласно постигнатата с Европейската комисия сделка границата ще остане отворена, като в същото време се резервира конституционната и икономическа целокупност на Обединеното кралство.

По-рано през днешния ден Европейската комисия разгласи, че двете страни са постигнали забележителен прогрес по изискванията за " развода ", с цел да могат да преминат към идната фаза на договарянията за директен интервал и бъдещите търговски връзки. Комисията посочи, че напредъкът се отнася до трите основни условия - правата на жителите след Брекзит, финансовите отговорности към Европейски Съюз и въпроса за границата сред Северна Ирландия и Република Ирландия. Тя предложи на Европейския съвет да одобри същото умозаключение.

" Сега следва водачите от Европейски Съюз на съвещанието си в Брюксел на 14-15 декември да решат дали в действителност е реализиран значителен прогрес, с цел да се премине към втората фаза на договарянията ", се прибавя в изказването ѝ. " Преговорите са сложни, само че ние постигнахме пробива, от който се нуждаехме ", разяснява ръководителят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. " Доволен съм от обективна договорка ", сподели той пред публицисти.
 Европейска комисия регистрира Европейска комисия регистрира "достатъчен прогрес " в първата част на договарянията с Лондон
Европейската комисия заяви тази заран, че е реализиран задоволителен прогрес в първата част от договарянията по отдръпването на Англия от Европейски Съюз. Коми...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР