Британският премиер Тереза Мей затвърди репутацията си на майстор на

...
Британският премиер Тереза Мей затвърди репутацията си на майстор на
Коментари Харесай

Мей оцеля убедително

Британският министър председател Тереза Мей затвърди репутацията си на занаятчия на политическото оцеляване, откакто завоюва безапелационно вътрешнопартийния избор на доверие, проведен от нейни съперници в Консервативната партия. Мей получи доверието на болшинството от съпартийците си в Народното събрание, въпреки 117 от депутатите й да обявиха, че тя към този момент не е подобаващият водач, който да води излизането на Англия от Европейския съюз.

След двучасово скрито гласоподаване на 12 декември вечерта бе обявено, че "за " Мей като водач на Консервативната партия са дали своят вот 200 души при 117 "против ". Минимално нужната поддръжка бе 159 гласа.

Преди вота Мей споделила пред депутатите от нейната партия, че няма да ги води на идващите парламентарни избори, само че предизвестила, че няма да привиква предварително гласоподаване до постоянния избор през 2022 година.

Резултатът от гласуването значи, че Мей може да резервира позицията си като партиен водач и министър председател, продължавайки тежката борба за парламентарно утвърждение на проекта й за Брексит. Сега консерваторите няма да могат да й насочат ново предизвикателство още една година, тъй че във вътрешнопартиен проект позициите й са заздравени.

Самата Мей съобщи, че продължава с "подновената си задача " да изведе Англия от Европейски Съюз и че ще потърси правни и политически уверения от европейските водачи за защитния механизъм за ирландската граница.

Европейският съюз "е подготвен да обмисли какви спомагателни уверения могат да бъдат предоставени " на Англия за защитната мярка за Северна Ирландия и за проектоспоразумението за Брексит, съобщи Ройтерс, базирайки се на проектодокумент от шест точки, подготвян от Европейски Съюз за Тереза Мей. Целта му била да помогне на премиера да убеди разделения английски парламент да утвърди съглашението за Брексит.

Оставащите в блока 27 страни към момента не са съумели да се спогодят за огромна част от текста. Германия не е подготвена да предоговаря защитната мярка за Северна Ирландия, записана в проектоспоразумението за Брексит, посочи външният министър Хайко Маас пред радио "Дойчландфунк ". Текстът на проектоспоразумението не е основа за полемики, а основа за взимане на решения, акцентира той.

Френският първи посланик Жан-Ив льо Дриан също изключи всякакво предоговаряне на договорката за Брексит, подписана сред Европейския съюз и Обединеното кралство.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР