Британският премиер Тереза Мей ще представи днес на колегите си

...
Британският премиер Тереза Мей ще представи днес на колегите си
Коментари Харесай

Тереза Мей ще представи днес какво ще се случи с гражданите на ЕС в страната след Брекзит

Британският министър председател Тереза Мей ще показа през днешния ден на сътрудниците си от Европейския съюз кардиналните положения на своя проект за статута на над 3 милиона жители на другите 27 страни от Европейски Съюз, живеещи сега във Англия.

Това ще стане на работна вечера в края на първия ден на Европейския съвет в Брюксел - първата среща на 28-те водачи, откакто Мей изгуби парламентарното си болшинство на предварителните избори на 8 юни. Разговорите няма да имат тежестта на договаряния за Брекзит, макар упованията Тереза Мей да опита да притегли повече внимание към тематиката.

Пълните детайлности се чака да бъдат оповестени в понеделник, като държавното управление към този момент не разкрива какви са концепциите на Лондон. Опозиционните партии приканват да се дадат едностранни гаранции, че намиращите се в заварено състояние жители на Европейски Съюз ще останат свободно в страната. Министрите обаче упорстват да има реципрочни ограничения, т.е. същията статут да получат и близо 1 млн. британци, живеещи останалите 27 страни.

" От самото начало това е доста значим въпрос за Англия и 27-те. Искаме да дадем уверения и да представим приниците си на тази вечеря ", споделя английски посланик, представен от " Ройтерс ".

Агенцията показва, че противоречив детайл ще бъде желанието на Лондон да вкара последна дата за влизане на английска територия, след която жители на 27-те няма да могат да се употребяват от статута на заварено състояние при свободното придвижване през границите.

В сряда " Гардиън " заяви, че управляващите приготвят развой за вписване на тези жители като първа стъпка от новите ограничения. Той щял да се състои от заявяване на интерес посредством взимане на документи за право да живеят и работят след Брекзит.

Регистрирането ще е непринудено и задачата му е по-скоро да се обясни ще има ли вълна от молби, за която да се приготви администрацията, какъв брой огромна ще е тя и по какъв начин да се избегне скупчването на всички в деня на Брекзит - 30 март 2019г.

Вътрешното министерство е изправено пред голямо предизвикателство, тъй като се счита, че сегашната система за издаване на карта за непрекъснато престояване не е подобаваща да се оправи с казуса на 3 милиона европейци. Миналата година организация, защитаваща техните ползи, съобщи, че при настоящето движение за обработка на документи на английската администрация ще са нужни 47 години, с цел да отговори на всички молби за споразумяване на статута.

За разлика от останалите страни в Европейски Съюз Англия няма система за персонални карти и не изисква от жителите на Европейски Съюз при идване да се записват.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР