Британският премиер Тереза Мей ще поиска от ЕС краткосрочно отлагане

...
Британският премиер Тереза Мей ще поиска от ЕС краткосрочно отлагане
Коментари Харесай

Тереза Мей ще поиска от ЕС отлагане на Брекзит до края на юни


Британският министър председател Тереза Мей ще изиска от Европейски Съюз краткосрочно отсрочване на Брекзит, най-вероятно до 30 юни, с цел да се избегне присъединяване на Англия в европейските избори. В пояснение, че Мей няма да желае дълго отсрочване на Брекзит в формалното ѝ писмо до Брюксел, от Даунинг стрийт обявиха, че: " Има учредения на Народното събрание да се даде малко повече време да откри път напред, само че хората в тази страна към този момент чакат това да се случи близо три години ", съобщи БНР.

Според представител на премиера, хората са разочаровани от неуспеха на Народното събрание да откри решение и Тереза Мей споделя техните усеща. По закон Обединеното кралство би трябвало да напусне Европейски Съюз на 29 март със или без договорка. След изпращането на писмото с искане за отсрочване на Брекзит, Тереза Мей ще замине на следващия ден за Брюксел, с цел да разиска разновидностите с европейските водачи.

В серия от гласувания във Англия депутатите отхвърлиха на първо време договорката на Мей за Брекзит за повторно с болшинство от 149 гласа, по-късно гласоподаваха срещу излизане без договорка и най-после желаеха отсрочване на Брекзит. Опитът на Тереза Мей да внесе договорката за гласоподаване за трети път беше осуетен от ръководителя на Камарата на общините Джон Бъркоу, който постанови, че това не може да стане, в случай че тя не бъде изменена.

Все още няма изясненост до по кое време тъкмо ще бъде поискано отсрочване, само че се допуска, че датата е 30 юни, с цел да се избегне присъединяване на страната в европейските избори. Тереза Мей на следващия ден ще бъде в Брюксел за срещата на върха на Европейски Съюз. Ако всички страни-членки на Евросъюза се съгласят Брекзит да бъде отсрочен, английският парламент ще се заеме с приемане на нужното за това законодателство. Мей обаче е изправена пред евентуална рецесия в кабинета поради задълбочаващите се различия сред министрите.

Говорител на Тереза Мей отхвърли да заяви какви претекстове ще бъдат посочени за отлагането. Той обаче не отхвърли тиражирани известия, че Тереза Мей счита, че страната е в рецесия. Каквото и да е отсрочване би трябвало да бъде утвърдено от всички страни-членки на Евросъюза. Мей пътува за Брюксел в четвъртък за разискване на разновидностите с европейските си сътрудници на срещата на върха на Европейски Съюз.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер към този момент съобщи, че идната седмица може да има изключителна среща на високо ниво. За отлагането на Брекзит е належащо единодушието на всички страни-членки на Евросъюза. Юнкер сподели през днешния ден, че не чака европейските водачи да вземат решение за отсрочване на Брекзит на срещата тази седмица в Брюксел и договарянията евентуално ще би трябвало да продължат идната седмица:

„ Моето усещане е, че тази седмица Европейският съвет няма да вземе решение и евентуално ще би трябвало да се събере още веднъж идната седмица “, означи ръководителят на Европейска комисия.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР