Британският премиер Тереза Мей ще подаде оставката си като председател

...
Британският премиер Тереза Мей ще подаде оставката си като председател
Коментари Харесай

Тереза Мей обяви оставката си

Британският министър председател Тереза Мей ще подаде оставката си като ръководител на Консервативната партия на 7 юни.
 
„ Съжалявам и постоянно ще скърбя, че не съумях да осъществявам Брекзит ”, съобщи Мей по време на прочувственото си изказване пред постройката на Даунинг Стрийт 10.
 

 Gulliver/Getty Images
„ Вече ми е ясно, че е в най-хубав интерес на страната, нов министър да продължи с напъните ” за излизането на страната от Европейски Съюз, сподели тя. „ За това през днешния ден аз разгласявам, че ще се отдръпва като водач на Консервативната партия на 7 юни, петък, с цел да може да се избере правоприемник ”, добави още Мей.
 Gulliver/Getty Images-->
„ Моят правоприемник ще би трябвало да се опита да откри път да осъществя резултата от референдума . За да успее той, или тя би трябвало да реализира консенсус в Народното събрание, нещо, което аз не съумях. Но това може да се реализира единствено в случай че и двете страни са подготвени на взаимни отстъпки ”, съобщи тя.

Според закона водачът на най-голямата партия в Народното събрание автоматизирано поема поста министър председател на страната. Докато процесът по избирането на нов водач на партията тече, Мей ще резервира поста си.
 


През 2016 година британците взеха решение посредством референдум, обратно на всички упования да изоставен Европейски Съюз. Те трябваше да създадат това на 29 март т.г. Но до дефинитивна договорка със съюза по този начин и не се стигна. През ноември месец Мей съумя да реализира договорка с Европейски Съюз, която обаче беше отхвърлена към този момент три пъти от английските депутати. Което не им разреши да излязат от Европейски Съюз в уговорения период. Очаква се при започване на юни договорката да бъде гласувана за четвърти път.
 Gulliver/Getty Images
Очаква се конкуренцията сред претендентите да трае към 6 седмици. За любимец за спечелването й се сочи някогашният външен министър Борис Джонсън - най-видният последовател на Брекзит . Залозите дават 40% възможност той да я завоюва. Друг евентуален кандидат е Доминик Рааб, също последовател на Брекзит и някогашен министър по въпросите за развода с Европейски Съюз. Неговите шансове се правят оценка на 14%.
 
Други евентуални претенденти за наследници на Мей са Майкъл Гоув, Андреа Ледсъм и сегашният външен министър Джереми Хънт , като възможностите на всеки от тях се правят оценка на 7%.
 Gulliver/Getty Images
По-рано Мей обещаваше да се отдръпна, откакто прокара през Народното събрание съглашението за отдръпване, което тя реализира с Европейски Съюз . То обаче на три пъти бе отхвърлено от депутатите, и то със солидни болшинства. Днес тя трябваше да показа съглашението за четвърти път в Народното събрание с някои взаимни отстъпки в него за привличане на повече депутатски гласове. Но още преди този момент реакциите против него бяха изрично негативни, което предвещаваше то още веднъж да бъде уверено отхвърлено.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР