Британският премиер Тереза Мей се справи може би с най-трудната

...
Британският премиер Тереза Мей се справи може би с най-трудната
Коментари Харесай

Мей оцеля виртуозно

Британският министър председател Тереза Мей се оправи може би с най-трудната борба от влизането си на Даунинг стрийт. Тя съумя да се наложи за желания от нея метод за излизането на Англия от Европейския съюз, като в това време се отърва от двамата най-видни съперници на своя курс. Въпреки вътрешнопартийния конфликт Мей убеди депутатите от своята Консервативна партия да запазят поддръжката си за нейния кабинет.

Според доста наблюдаващи 9 юли бе най-драматичният ден освен за Тереза Мей, само че евентуално и един от най-драматичните в цялата следвоенна история на Англия. От 80-те години до момента не се бе случвало в един ден да подадат оставка двама министри и един заместник-министър. Става дума за министъра на Брексит Дейвид Дейвис, за първия посланик Борис Джонсън и за заместника на Дейвис - Стив Бейкър.

Оставките, в това число и на още няколко висши държавни чиновници, бяха провокирани от среща, състояла се в Чекърс - извънградската резиденция на английските министър председатели, на която Мей потърси държавен консенсус за проектите за Брексит. Накратко проектът, за който министър-председателят изиска поддръжка, планува основаване на зона за свободна търговия с Европейския съюз като единствен вид за отбягване на установяването на твърда граница сред английската област Северна Ирландия и Република Ирландия. Дейвис, както и Джонсън бяха измежду последователите на така наречен корав Брексит, с цялостна разлъка с Евросъюза, което в техните очи е единственият вид за съхраняването на суверенитета на Обединеното кралство.

Новината за измененията в английския кабинет бе посрещната със удовлетворение в Брюксел. Еврочиновници, представени от "Дейли телеграф ", заговориха за "бягство на брекситърите " от английското държавно управление и оприличиха министъра по въпросите на излизането от Европейски Съюз и неговите политически съидейници на "плъхове, бягащи от потъващия транспортен съд ". "Оставката на Дейвис значи, че той не желае да поема отговорността за мекия Брексит, само че на мен ми наподобява, все едно въобще не желае да поема никаква отговорност ", съобщи представен от вестника евробюрократ, съгласно който Дейвис, Джонсън и компания са забъркали каша и са напуснали, с цел да заемат по-сигурни позиции.

Дори и ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск се включи с коментар в Туитър. "Политиците идват и си отиват, само че проблемите, които основават на хората, остават. Само мога да скърбя, че концепцията за Брексит не си отпътува с Дейвис и Джонсън. Но... кой знае ", написа той, допускайки даже, че Англия може да се откаже от напускането на общността.

Докато в Брюксел се радваха, в Лондон часовете на Мей отпред на кабинета изглеждаха преброени. Събитията обаче се развиха в друга посока. Мей се срещна с парламентарната група на Консервативната партия в Камарата на представителите, известна като "Комитет 1922 ". Според информация от медиите тя ослепително е защитила позициите си и изобщо не е бил издигнат въпрос за свалянето й. Като главно оръжие употребила предизвестието, че алтернативата на нейното ръководство е лейбъристкият водач Джереми Корбин. Освен това напомнила, че разделянето при торите довело до смазващото проваляне от Лейбъристката партия на изборите през 1997-а.

Така Мей, която бе наречена от "Политико " "британския министър председател зомби ", съвсем се върна от страната на мъртвите. Неведнъж през последните две години й предричаха сигурна гибел и нееднократно тя опроверга прогнозите.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР