Британският премиер Тереза Мей се разграничи днес от своя външен

...
Британският премиер Тереза Мей се разграничи днес от своя външен
Коментари Харесай

Тереза Мей: Европейският съюз не е като СССР

Британският министър председател Тереза Мей се разграничи през днешния ден от своя външен министър Джереми Хънт, който в тирада пред годишния конгрес на Консервативната партия направи паралел сред Европейския съюз и някогашния Съветски съюз, съобщи Ройтерс. Хънт сподели в неделя, че Европейски Съюз е бил основан да пази свободите, само че руската история учи, че в случай че един съюз бъде трансфорат в затвор, то желанието да се избяга от него ще се ускори.

Запитана по радио Би Би Си какво мисли за коментара на външния си министър, Мей отговори: "Докато седнал съм към масата в Европейски Съюз, виждам страни, които са били част от Съветския съюз, а в този момент са демократични страни. Мога да ви кажа, че двете организации не са идентични ".

Коментарите на Хънт провокираха неодобрение в Европа, изключително измежду източните членове на Европейски Съюз, добави Ройтерс. Еврокомисарят от Литва Витенис Андрюкайтис сподели във връзка изказването на Хънт, че той е роден в руски лагер от системата ГУЛАГ и е лежал в затвор на Комитет за Държавна сигурност (на СССР). "Щастлив съм да ви уведомя за главната разлика сред Европейски Съюз и Съветския съюз ", съобщи той, обръщайки се към Хънт.

Запитан дали Европейски Съюз наподобява на Съюз на съветските социалистически републики, Хънт сподели пред Си Ен Би Си: "Не, само че те би трябвало да бъдат доста деликатни, тъй че методът, по който се държат на тези договаряния [за Брекзита], да бъде съчетаем с европейските идеали, само че не мисля, че виждаме това ".

Заместник-председателят на Европейската комисия Франк Тимерманс сподели, че сравнението сред Европейски Съюз и Съюз на съветските социалистически републики е обидно. "Андрюкайтис е роден в Сибир. Защо? Защото литовските му родители са били вкарани от руския режим в ГУЛАГ. Витенис не е виждал слънчева светлина, не е знаел какво значи тя, не е знаел каква е продължителността на деня, не е виждал портокал като дете ", съобщи Тимерманс.

Бивши английски дипломати споделиха, че думите на Хънт са неуместни. Но Найджъл Фараж, един от основните радетели за напускането на Европейски Съюз, съобщи: "Джереми Хънт употребява моя език. Европейски Съюз е новият Съюз на съветските социалистически републики ", написа Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР